Isaura Navarro demana "cura" en la instal·lació de les plantes fotovoltaiques: "La pressa no sempre és una bona aliada"
La nova consellera d'Emergència Climàtica consolida un canvi de discurs, respecte de l'antecessora Mireia Mollà, que demanava agilitat i insinua que volia facilitar concessions "sense tindre tant en compte l'afecció al territori"
El canvi de titulars en la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ho és també de discurs. La destituïda Mireia Mollà reclamava celeritat per a accelerar la tramitació de plantes fotovoltaiques, mentre que la nova consellera, Isaura Navarro, demana “cura”. “Més que retard, a banda que necessitem més personal i estem treballant en això, les coses s'han de fer amb cura. Són decisions importants que afecten el territori i la pressa no sempre és una bona aliada” ha raonat Navarro en Les Notícies del Matí.
A preguntes del col·laborador de la tertúlia Adolf Beltran, la nova consellera, que fa dues setmanes que exercix en el càrrec, s'ha desmarcat del plantejament de l'equip anterior, que segons entén "posava per damunt l'autorització de plantes, sense tindre tant en compte l'afecció al territori", segons interpreta de les manifestacions en un diari de l'exsecretària autonòmica d'Emergència Climàtica Paula Tuzón, un dels dos alts càrrecs que va renunciar després de la destitució de Mireia Mollà.
[L'anterior equip] posava per damunt l'autorització de plantes, sense tindre tant en compte l'afecció al territori
La nova mirada de la conselleria planteja "que tot s'ha d'equilibrar" i que totes les competències "són importants" i operen en igualtat d'escala. Tant les de Medi Ambient, que regula els criteris tècnics per a la instal·lació de les plantes, com les de Territori, que ha de determinar la idoneïtat dels terrenys.
"S'ha d'escoltar els municipis que diuen que sí que volen plantes, però el terreny decidit per una empresa no és l'adequat i en poden proposar un altre" —ha explicat— "Tenim molt de treball per davant. El millor que podem fer és treballar, treballar i treballar. Augmentar el personal. I garantir que les decisions respecten el territori, perquè també tenim una terra molt fèrtil, que hem de cuidar. L'equilibri és fonamental perquè també necessitem la terra per a cultivar".
Complirem amb la meta d'abastir el 70% del territori amb energies renovables en 2030
"Volem avançar el més ràpid possible. El com es fa és la qüestió", ha insistit Navarro, que ha destacat el fet que han entropessat amb el problema que molts ajuntaments no han tingut temps d'adaptar la planificació urbanística a la nova realitat d'instal·lació de plantes solars que preveu la nova normativa de la conselleria.
En tot cas, ha assegura tat que el Consell "complirà" el propòsit d'abastir el 70% del territori amb energies renovables en 2030: "Les fites de la llei estan presents. I estem treballant perquè passe. Estem incrementant el personal perquè vaja més ràpid en la meua i en les altres conselleries implicades, perquè els expedients siguen resolts amb més celeritat".
El canvis són normals. També que hi haja gent a qui els els pareguen millor o pitjor. Es la vida dels partits polítics
Navarro ha minimitzat la ferida oberta per la dimissió de Mollà, tant en la Conselleria com en Iniciativa del Poble Valencià, el partit al qual pertanyen les dues. Segons declara, les dimissions d'una subsecretària i d'un secretari autonòmic respon al fet que "eren persones de la màxima confiança de Mollà" i per això "li sembla lògic que se n'anaren". Pel que fa a les implicacions polítiques, assegura que "aquestes coses són prou normals en els partits": "Hem celebrat un congrés, s'han fet canvis en el Consell. És normal que hi haja gent que li parega millor i pitjor. És la vida normal dels partits polítics".
Agricultura i Medi Ambient van agafades de la mà. Han d'estar en una mateixa conselleria
Isaura Navarro també ha apostat per mantindre unides en una mateixa conselleria totes competències, des de les relacions amb l'activitat agrícola i el desenvolupament rural a les que aborden l'emergència climàtica, la qual cosa han qüestionat algunes associacions agràries, que reclamen una atenció més exclusiva. "Agricultura i Medi Ambient van agafats de la mà. Perquè el primer sector afectat pel canvi climàtic és l'agricultura. L'empitjorament d'algunes collites s'explica per qüestions mediambientals. De totes les mesures que apliquem per a conservar el medi ambient, el primer beneficiat és l'agricultura. Ha de ser una única conselleria. L'agricultura ha d'estar pendent de les accions sobre canvi climàtic i viceversa".