J. L. Aguirre promet defensar el sector primari contra "la perversa agenda 2030" i el "fanatisme climàtic"

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca anuncia una reforma de la llei d'estructures agràries, per a facilitar el relleu generacional, i l'exigència de més reciprocitat fitosanitària en la primera intervenció a les Corts

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, en la primera intervenció a les Corts
El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, en la primera intervenció a les Corts / À Punt NTC

Reduir la burocràcia, potenciar la rendibilitat de les explotacions, facilitar el relleu generacional i plantar cara a Espanya i Europa. Des d'aquestes premisses el nou conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, vol "recuperar la il·lusió" d'uns sectors que considera "maltractats" per Brussel·les i els successius governs d'Espanya i la Comunitat Valenciana. En l'estrena a les Corts, el nou conseller, enginyer tècnic agrícola i amb experiència laboral en agricultura i ramaderia, ha celebrat la "sort" de les valencianes i els valencians de comptar amb una persona coneixement directe al capdavant del departament i des de la sensibilitat d'una formació com Vox, a què s'ha referit com "el partit del camp". "Conec els problemes a què s'enfronten. Són també els meus i els del meu equip, ha explicat".

Proposa Aguirre un gir de 180 graus sobre la mirada que la política fa anys que projecta sobre el sector primari, que considera contaminada d'ideologia i perjudicada pel govern espanyol, que "més que com un aliat" s'ha comportat com un "enemic". "Al govern de la nació i a l'anterior Botànic els ha importat més el fanatisme climàtic, de la granja a la taula, que els agricultors. La demagògia, que les coses de menjar; l'animalisme, que els ramaders. El pacte verd que els pescadors. L'agenda 2030 de les elits globalistes [compromisos internacionals impulsats des de les Nacions Unides], que el nostre món rural. La perversa agenda 2030 amenaça el nostre camp i el progrés dels espanyols", ha afirmat des de la tribuna de les Corts.

Al govern de la nació i a l'anterior Botànic els ha importat més el fanatisme climàtic, de la granja a la taula, que els agricultors

Entre les prioritats de la legislatura, ha anunciat la reforma i el desenvolupament reglamentari de la Llei 5/2019 d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana [negociada amb el sector i aprovada per unanimitat de les Corts] per a afavorir la competitivitat i “evitar l'abandó de terres agràries". També un pla de promoció de les famílies i relleu generacional en el món Rural per a lluitar contra el despoblament, i aconseguir relleu generacional" que permeta la subsistència del sector. Amb aquests instruments i, una vegada eliminat l'impost de successions i donacions, vol facilitar el canvi de titularitat de les explotacions en favor dels joves agricultors i ramaders.

Reforma de la llei d'estructures agràries i de l'IVIA

Tot això, unit a la simplificació dels tràmits burocràtics, assegurant la subvenció de la Generalitat a les assegurances agràries i facilitant la gestió de les ajudes per als agricultors i ramaders. Ho vol fer potenciant la xarxa d'oficines comarcals i activant un servei de coordinació d'aquestes.

Aguirre s'ha compromés a lluitar per una revisió del pla estatal de la PAC, reduint la burocràcia i ajustant les ajudes a la realitat de les explotacions valencianes. Segons ha explicat, les complicacions per a sol·licitar-les i la falta de cobertura de les explotacions menudes han fet que 43.000 beneficiaris hagen renunciat a demanar-la en els últims anys, deixant perdre més de nou milions en ajudes directes.

També ha anunciat una reestructuració a fons de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, per a "racionalitzar els recursos i modernitzar les instal·lacions" a fi de fer-los més pròxims a les necessitats contra plagues i malalties del sector primari. Promet Aguirre "consolidar la plantilla investigadora" i una deguda remuneració a l'excel·lència de les troballes científiques que produïsca.

És una hipocresia que el Parlament Europeu es plantege importar arròs amb tres vegades més residus. No ho permetrem

Es compromet també a exigir, des de la Conselleria, reciprocitat a Brussel·les en les exigències de seguretat alimentària en importacions agrícoles. "És una hipocresia que el Parlament Europeu es plantege importar arròs tractat amb triciclazol, amb tres vegades més residus del que ens permeten. Escriurem a tots els eurodiputats espanyols per a reclamar reciprocitat. No permetrem aquest nou atropellament", ha explicat Aguirre. Considera que per injustícies com aquesta, ara mateix "no podem demanar als agricultors i ramaders que confien en els polítics".

Ajudes al bou brau

El conseller ha situat part del sector ramader en una situació d'extrema gravetat [cas del lacti, la cunicultura o l'apícola] i ha promés una reacció per a garantir la supervivència, que veu amenaçada per "la globalització dels mercats, les successives legislacions, la volatilitat dels preus, i sovint, la criminalització de part de la classe política i dels pseudoecologistes".

En aquest sentit, ha anunciat noves ajudes "específicament" a la producció de bous braus, per ser el que "major tradició cultural representa", després de denunciar l'exclusió de les subvencions durant la crisi de la covid. A més, potenciarà, en col·laboració amb Justícia, el pasturatge del ramat com a mecanisme de prevenció d'incendis.

Amarraments ecològics i renovació de llotges i confraries

Pel que fa a les competències en pesca, el conseller ha compromés suport a les arts tradicionals i el consum de captures de proximitat, encara que també vol renegociar les quotes de tonyina roja al Mediterrani. Consolidarà els 123 amarraments ecològics de l'illa de Tabarca, per a regenerar la posidònia, i finalitzarà el projecte de renovació de la llotja d'Alacant i la transformació de la de Moraira i la confraria del Campello.

Aguirre s'ha compromés a "complir els acords i compromisos adquirits" en una nova etapa "de proximitat i atenció" perquè agricultors, ramaders i pescadors reben el reconeixement que mereixen. I allarga la mà al sector per a trobar "grans solucions" conjuntament, "perquè ara mateix, grans, grans, són els problemes".

També et pot interessar

stats