Joan Carles I aterra a Vigo en la segona visita des de l'exili als Emirats Àrabs
El rei emèrit assistirà a la regata del cap de setmana a Sanxenxo després d'una breu estada a Londres per a veure el Chelsea - Reial Madrid
Quasi un any després del primer viatge, Joan Carles I de Borbó torna a xafar terres espanyoles. El rei emèrit, pare de Felip VI, ha aterrat aquest dimecres a Vigo (Pontevedra), en la segona visita a Espanya des que l'agost del 2020 es va mudar a Abu Dhabi envoltat d'una gran polèmica sobre les seues finances i el patrimoni a l'estranger.
L'exmonarca, de 85 anys, ha arribat a les 13:43 hores en avió privat procedent de Londres, on dimarts va presenciar el partit de futbol Chelsea-Reial Madrid i va generar una gran expectació mediàtica. Des de l'aeroport de Vigo es traslladarà a Sanxenxo per a assistir a la regata que tindrà lloc el cap de setmana, com ja va fer l'any passat, i on estarà envoltat pels amics de la vela fins diumenge. En aquesta edició torna a participar el veler Bribón.
Joan Carles repeteix destinació en aquest segon viatge a Espanya, però, a diferència de l'any passat, es preveu que l'estada al municipi costaner gallec estarà marcada per la discreció. La visita anterior, molt publicitada i amb gran ressò mediàtic i social, va causar malestar i incomoditat en el govern espanyol i en la Casa del Rei. Més, si cap, per la negativa de l'anterior cap de l'Estat de donar explicacions pel seu comportament personal i les irregularitats fiscals que va cometre tant en els últims anys de regnat com després de l'abdicació.
A causa dels problemes de mobilitat que pateix, la idea de l'octogenari és reposar i embarcar dijous per a entrenar-se amb la tripulació del Bribón amb vista a la competició nàutica que se celebrarà el dissabte i el diumenge a Sanxenxo.
Carles III no l'ha rebut a Londres
L'emèrit ha arribat a Espanya després d'una breu estada a Londres de dos dies en què no ha sigut rebut pel rei britànic, Carles III. Dilluns va sopar amb un grup d'amics al selecte club privat Oswald's, al centre de la capital anglesa, segons les fotos publicades pel tabloide Daily Mail. Va veure també des de l'estadi Stamford Bridge el partit de tornada de quarts de final de la Lliga de Campions de futbol, convidat pel president del Reial Madrid, Florentino Pérez.
La idea de Joan Carles I era veure's amb Carles III de manera privada, però la Casa Reial britànica i l'ambaixada del Regne Unit a Espanya van descartar la setmana passada que la cita es produïra, i no han tornat a pronunciar-se sobre el tema.
Expectació a Sanxenxo
Igual que en la regata del 2022, tot apunta que sa majestat s'allotjarà en casa del seu amic íntim Pedro Campos, president del Reial Club Nàutic de Sanxenxo. Tot i això, aquest extrem no està confirmat i per això tampoc es descarta que l'exmonarca es quede en un altre habitatge de la zona. En línia amb la discreció amb la qual es prepara la visita, Campos ha guardat silenci aquests dies. A més, s'han imposat restriccions a la premsa en el recinte que acull la regata.
La Zarzuela, incòmoda per la visita
El desenllaç del segon viatge a Espanya diferirà del primer, que Joan Carles va acabar amb una visita al Palau de la Zarzuela i una reunió amb el fill, Felip VI. Aleshores, l'actual monarca li va traslladar la seua incomoditat per com s'havia desenvolupat l'estada reial al municipi gallec. Aquesta vegada no està previst que pare i fill es troben. De fet, Felip VI va assabentar-se per la premsa que venia el seu predecessor en la Corona. La Casa del Rei, en aquest sentit, comptava que la visita tinguera lloc al juny, una vegada celebrades les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, en considerar inoportú que l'emèrit estiguera a Espanya durant el període electoral. Aquest va iniciar-se el passat dia 4 quan el rei va signar el decret de convocatòria dels comicis.
La nova visita de Joan Carles ha suscitat les crítiques de partits com Podem, ERC o EH Bildu, que han convingut a qualificar-la “d’indecència” i “xou mediàtic”. El portaveu de Podem, Javier Sánchez, ha opinat que la presència d'una persona que “mai ha respost per les seues malifetes” és un “descrèdit” per a les institucions, per la qual cosa “hauria d'estar donant explicacions i no fent regates”. EH Bildu ha exigit al govern espanyol retirar-li el títol de rei honorífic per “higiene democràtica”, segons la portaveu, Mertxe Aizpurua, mentre que el d'ERC, Gabriel Rufián, ha assenyalat que el viatge demostra la impunitat en aquest país d'un “senyor que va fomentar corrupteles en els últims quaranta anys”.