Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Joan Ribó guanya a València, i Unides Podem desapareix de l'Ajuntament

Compromís i PSPV-PSOE s’imposen per la mínima al bloc de dretes, amb 17 regidors, i Vox entra al consistori.

Joan Ribó guanya a València, i Unides Podem desapareix de l\'Ajuntament

Compromís va guanyar les eleccions municipals a la ciutat de València, amb 106.395 vots, el 27,44%. La formació de l'alcalde en funcions Joan Ribó va obtenir 10 regidors, un més que en els comicis de 2015, i podria revalidar el govern d'esquerres per la mínima amb el suport del PSOE de Sandra Gómez, que creix dels 5 als 7 diputats i se situa com a tercera força política. Així les coses, les dues formacions sumen 17 dels 33 regidors de l'Ajuntament i 255 vots més que el bloc de dretes format per PP, Ciutadans i Vox, que obté 16 regidors.

El PP de María José Català ha quedat com a segona força política amb 8 representants, 2 menys que en les passades eleccions, mentre Ciutadans es manté estable i conserva els 6 de 2015. En els càlculs electorals entra Vox per primera vegada, amb 2 regidors, i ix de l'equació València en Comú (VeC), que perd els 3 que va obtenir el 2015 perquè no va arribar al 5% dels vots.

Compromís pinta la ciutat de taronja

La victòria de Compromís es reprodueix en 13 dels 19 districtes de la ciutat, però el PSPV-PSOE aconsegueix imposar-se com a primera força als Pobles de l'Oest. El PP, per contra, manté els feus tradicionals: Ciutat Vella, Eixample, Extramurs i el Pla del Real. Compromís baixa a la segona posició en tres d'aquests quatre districtes, però queda desplaçat al tercer lloc en el Pla del Real, ja que Ciutadans s'hi consolida com a segona força. El PP també aconsegueix imposar-se als Pobles del Nord.

Els resultats refermen el canvi de tendència política a la ciutat després que els comicis del 2015 suposaren l'adéu de l'exalcaldessa Rita Barberà, quan el Partit Popular perdia l'alcaldia de València. Joan Ribó la va substituir al capdavant de la ciutat amb els vots de Compromís, PSPV i de València en Comú, i aconseguia així la majoria absoluta. Durant l'última legislatura l'equip de govern del consistori va estar integrat per Compromís, VeC i PSPV.

Coalició d'esquerres sense VeC

La segona edició del govern de la Nau arrancarà la seua travessia el pròxim 15 de juny amb la constitució de la nova corporació local. L'alcaldia l'ocuparà de nou el cap de llista de Compromís, Joan Ribó, que durant la recent campanya electoral ha expressat la seua intenció de reeditar el govern anterior.

"La ciutat de València tornarà a tindre un grup d'esquerres, progressista i claríssimament dirigit per Compromís, perquè hem sigut la força majoritària", va dir Ribó, qui va lamentar l'absència de València en Comú.

La socialista Sandra Gómez es va felicitar pel creixement del suport de l'electorat al PSOE, que guanya 20.000 vots i creix en dos escons al Cap i Casal. Un augment que va atribuir al treball en el govern municipal i a la "millor campanya que el PSOE ha fet mai a València".

Ja fora del govern de la Nau, l'alcaldable de VeC, Maria Oliver, va felicitar els excompanys de la coalició municipal d'esquerres pels resultats i va assegurar que la formació "continuarà lluitant des del carrer, que és d'on venim".

Des del bloc de dretes, la popular María José Català explicà que els resultats demostren que el PP "ha passat el pitjor" i que s'han establit les bases per a la recuperació del partit. I va afegir: "Ja estem en el punt adequat per a continuar sent el partit més votat a la ciutat i l'opció més clara per al veïnat".

Fernando Giner també es va felicitar pels resultats de Ciutadans, que creix en vots, però manté els sis regidors. Per a Giner, el partit va fer "el que havia de fer: sumar més i augmentar el percentatge".

València

També et pot interessar