Jorge Rodríguez (Ens Uneix): "Gürtel va existir, hi ha 61 condemnats; el cas Alqueria no ha existit mai"
L’alcalde d’Ontinyent reconeix, en referència al pacte amb el PP a la Diputació de València, que “ens hem casat per diners, no per amor"
Jorge Rodríguez diu estar en el "moment més feliç" de la seua trajectòria política. L'exsocialista governa amb majoria absoluta Ontinyent per quarta legislatura consecutiva, manté amb Ens Uneix la vicepresidència de la Diputació de València i veu com el projecte municipalista s'estén pel territori, més enllà de la Vall d'Albaida. Iniciatives que lidera alliberat de "l'espasa de Dàmocles" que va suposar la seua imputació. L'alcalde ha visitat À Punt quan es compleix un any de l'absolució en el cas Alqueria, del qual encara està sanant les ferides, perquè segons ha reconegut, "emocionalment queden seqüeles".
L'expresident de la Diputació de València considera que no es pot comparar la seua situació amb l'absolució recent de l'excap del Consell Francisco Camps. "No hi ha dubte que el cas Gürtel existia, hi ha 61 condemnats; el cas Alqueria no ha existit mai. Només ho feia en la ment de dos col·locats del ionqui dels diners i d'alguns funcionaris judicials. Les catorze persones imputades, que hem passat cinc anys de calvari, vam eixir absolts", ha recordat en Les notícies del matí.
La relació sí que la veu amb altres processos judicials, com l'exculpació de Mònica Oltra o la imputació de Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez. S'ha confessat Rodríguez "preocupat per la participació de la justícia en la política". Ha recordat que la sentència absolutòria d'Alqueria va conéixer-se dos dies després de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig i que el secret de sumari es va alçar quan arrancava el procés de candidatures. "Són eixes casualitats que et fan sospitar, per molt que d'alguna manera pense que he d'estar equivocat", ha afirmat. També ha dit que l'experiència ha reforçat la sintonia que té amb l'exvicepresidenta Oltra, amb qui segons ha avançat dina este mateix dijous i a qui ha reivindicat com "una bona persona" i una de les figures "amb més potència política" que ha conegut.
Ens hem casat per diners amb el PP a la Diputació de València
Com en altres visites en À Punt l'alcalde d'Ontinyent s'ha manifestat molt satisfet amb el pacte amb el PP a la Diputació de València, que permet a Ens Uneix conservar la vicepresidència, a canvi d'un compromís d'inversions de quinze milions a la ciutat. "Quan no et cases per amor et cases per diners i nosaltres ens hem cassat per diners", ha reconegut en Les notícies del matí. L'aliança d'interessos a la corporació provincial la veu ferma mentre els populars continuen complint amb les inversions i sempre que de l'equació quede fora Vox, que situa com a única línia roja. El vot de l'extrema dreta va permetre tirar avant els pressupostos de la diputació, una circumstància que Rodríguez assegura que intentarà canviar "treballant més l'abstenció" del PSPV i Compromís.
Els partits independents som més útils perquè tenim la llibertat absoluta de pactar amb qui més beneficia el teu municipi
Ens Uneix es presenta indirectament a les europees a través d'Existeix, una coalició que incorpora la Unió Municipalista, una plataforma de partits independents valencians apadrinada per la formació de Rodríguez. Tanmateix, l'alcalde d'Ontinyent s'ha autodesmarcat dels comicis, fins al punt de reconéixer no haver fet campanya. L'objectiu, l'expansió territorial d'Ens Uneix en les municipals del 2027 i la capacitat de canalitzar sota unes sigles els partits independents, de sentir municipal de la Comunitat Valenciana.
Considera que Ens Uneix representa la "recuperació del trellat" que trenca la política de blocs d'esquerra i dreta amb una alternativa possibilista de centre, orientada a demandes més tangibles que ideològiques, on situa "la majoria de la gent." Al final els partits independents som més útils perquè tenim la llibertat absoluta de pactar amb qui més beneficia el teu municipi", ha manifestat. "L'objectiu [electoral] és tractar d'exportar el model a altres poblacions intentant tindre presència en les diputacions, fer arribar el municipalisme a les institucions", ha manifestat. El projecte, ha dit, és de moment més provincial que autonòmic, si bé ha reconegut que "hui tot està per fer i tot és possible".
Diana Morant és més intel·ligent i està molt més formada que Puig
A la seua antiga formació, el PSPV, l'ha situada en el repte de renovar l'estructura orgànica. "No et pots recolzar en aquells que t'han portat a la derrota. És veritat que Ximo Puig va traure dos diputats més, però amb dos menys era president i ara no", ha dit Rodríguez, que ha qüestionat el procés d'elecció de la nova secretària general, Diana Morant. "Tinc la sensació que el PSOE de Madrid ha posat la secretària general de la Comunitat Valenciana. Les coses cal guanyar-se-les", ha manifestat l'alcalde d'Ontinyent sobre l'elecció de la ministra de Ciència. Amb tot, confia en el canvi que puguen aconseguir les persones que l'envolten. De Morant, amb qui ha reconegut no tindre relació, ha manifestat que li "sembla una dona més intel·ligent i molt més formada que Puig".
No ha sanat la ferida que va causar la decisió de l'expresident de la Generalitat de tancar els ponts després de la imputació en Alqueria, perquè, com ha reconegut, malgrat entendre "els interessos electorals", "la política també és pell" i van trobar a faltar "calor humana" de l'anterior executiva del PSPV. També ha insistit a recordar com "una provocació" el fet que Puig nomenara síndica Rebeca Torró —"la persona que més s'havia beneficiat de la meua situació en el pitjor moment polític i vital de la meua vida"— en plenes negociacions per la Diputació de València, un fet que situa com la gota que va arrebossar la paciència d'Ens Uneix i va contribuir a frustrar l'acord.