José Juan Zaplana (PPCV) a la consellera de Sanitat: “És vosté màfia de la pitjor”
L'oposició demana la dimissió de la consellera de Sanitat amb dures crítiques a l'equip i la gestió d'Ana Barceló per l'empitjorament de la pandèmia.
L'oposició al Botànic ha tret l'artilleria contra la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, la dimissió de la qual han reclamat amb insistència a les Corts. El Partit Popular (PPCV), Ciutadans (Cs) i Vox han coincidit a fer una esmena a la totalitat a la seua gestió, repassant a l'hemicicle els indicadors sobre les dades epidemiològiques, entre acusacions elevades de to contra la titular de Sanitat Universal, que aquest dilluns ha comparegut per a explicar la situació sanitària.
El diputat del PPCV, José Juan Zaplana (portaveu en la comissió de Sanitat), ha instat la consellera a demanar perdó per la responsabilitat que atribueix al Consell en l'empitjorament de la situació epidemiològica. Ha acusat Barceló de mentir, per haver dit que la Comunitat Valenciana estava preparada per a fer front a la segona onada, i també de fer callar amb amenaces les queixes dels sanitaris. “És vosté màfia de la pitjor”, ha arribat a dir-li en referència a la denúncia contra la presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, María Ángeles Medina, que ha admés haver difós una informació incorrecta a la televisió sobre l'ús de la capella de l'hospital d'Elx com a morgue. Minuts abans de la intervenció de Barceló, la síndica dels populars valencians, Isabel Bonig, també ha criticat la denúncia, que considera que té com a objectiu "silenciar els professionats que estan eixint a demanar l'autoconfinament, cosa que no fa el president Ximo Puig".
Durant la compareixença Zaplana ha anticipat que el PPCV demanarà una comissió d'investigació parlamentària sobre la campanya de vacunació, després de transcendir que algunes persones i càrrecs públics han rebut la injecció abans del torn que els toca.
Des de Ciutadans, Fernando Llopis ha acusat el Consell d'improvisació i d'anar “sempre per darrere de la pandèmia”. Ha criticat que el govern del Botànic ha “malbaratat els sis mesos de treva que va donar el virus” des de la primera onada i l'ha assenyalat com a responsable del “fracàs” sanitari per l'empitjorament de la pandèmia en els últims mesos. “Podem entendre que el virus els sobrepassara al març, però tothom sabia que la segona onada anava a passar”, ha dit Llopis, qui ha atribuït a la Comunitat Valenciana una de cada quatre morts d'Espanya. Posteriorment la portaveu adjunta del PSPV-PSOE, Carmen Martínez, l'ha corregit per a indicar que la xifra és, en realitat, d'una de cada 14 víctimes mortals.
Cs culpa Isaura Navarro de l'augment de la mortalitat
Prèviament Llopis ha qüestionat la validesa de les persones al comandament de la gestió, interpel·lant directament la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro. “Cada minut que passa en el seu lloc suposa la mort d'algun valencià”, ha arribat a dir-li el diputat de Ciutadans. Llopis ha denunciat l'impacte del col·lapse dels sistema sanitari en els malalts no Covid: “Molts moriran per la falta d'atenció. Les llistes d'espera ja no les publiquen perquè no els queda paper”, ha manifestat.
El portaveu adjunt de Vox, Jose M. Llanos, ha qualificat el Consell del “pitjor govern, en el pitjor moment possible i amb la pitjor consellera de Sanitat”, i ha pronosticat que Barceló passarà a la història per aquest fet. El relat crític de Vox contra la gestió del Consell s'ha completat amb crítiques per “mentir sobre la gestió de la pandèmia”, per haver oblidat els diferents sectors de la societat, des del personal sanitari a les persones autònomes, i “aprofitar la pandèmia per a continuar avançant en l'agenda ideològica”.
El Botànic protegeix Barceló però discrepa de les mesures
Els grups del Botànic han eixit en defensa de la consellera, amb intervencions de suport a la titular de Sanitat no exemptes d'observacions crítiques per part d'Unides Podem i Compromís. Les formacions també han tancat files contra l'oposició, a la qual han acusat de deslleial, i d'aprofitar la pandèmia per a desgastar-los.
Carmen Martínez, del PSPV, ha posat en context l'empitjorament de la situació sanitària pel desconeixement sobre virus, arribant a comparar la Comunitat Valenciana amb Alemanya, on les restriccions prèvies al Nadal no han frenat l'augment de contagis i morts. “Podem tindre la consciència tranquil·la perquè hem fet tot el que podíem amb encerts i errades”, ha dit Martín.
Lima (UP) a Barceló: “per què no es reduïren els contactes abans?”
El Botànic, però, ha mostrat una certa discrepància sobre aquesta qüestió, la contundència de les mesures, que des del Nadal és un asumpte recurrent de controvèrsia entre els grups de la coalició del govern. Des d'Unides Podem, Pilar Lima ha compartit “l'amarga sensació que ens podíem haver anticipat als contagis que s'han produït en les festes nadalenques” i ha preguntat a la consellera “per què no es reduïren els contactes abans” si aquesta és “la mesura més efectiva per a frenar els contagis”. Lima ha insistit en la idea que la formació reivindica des de la vespra de Nadal: aplicar el principi de prevenció i adoptar restriccions més dures si cal, “perquè són l'única via per a frenar els contagis”. La formació també ha reclamat la dimissió dels càrrecs públics que s'han vacunat fora de torn i que es valore donar prioritat en la campanya al personal de les funeràries i les treballadores de la neteja dels hospitals i centres de salut.
Compromís: "la prioritat són les persones i no escoltar lobbies"
La portaveu adjunta d'Unides Podem, no obstant això, ha volgut deixar clar que tot i la discrepància defenen la gestió del Consell i de la consellera, com també ha fet el diputat de Compromís, Carlos Esteve, qui ha considerat saludable que hi haja visions diferents sobre la gestió “perquè ningú té totes les respostes”. “Probablement hem debatut en els entorns que no tocava, però està bé debatre”, ha explicat. Tanmateix ha volgut deixar constància que la posició de la formació valencianista “no és escoltar lobbies” i que “l'única cosa que ens ha de condicionar l'agenda és la salut de les persones”, una referència que es pot interpretar tant cap als grups de l'oposició com cap al PSOE, per les reticències dels socialistes a adoptar mesures més restrictives durant Nadal per l'impacte en l'economia.
El diputat de Compromís ha demanat a la consellera més previsió amb el calendari de vacunació, des del moment en què l'assortiment de vacunes s'haja regularitzat “i no siga un factor limitador” i més planificació per a reduir “el nivell de pressió” a l'atenció primària, sobre la qual ha manifestat la seua preocupació.