José Muñoz (PSPV) creu que el pacte amb ERC a Catalunya pot ser "una oportunitat per a obrir el meló del finançament"

El síndic socialista en les Corts acusa Mazón de no tindre "un model definit" en el debat sobre la reforma i avisa que la funció del seu partit no és donar estabilitat al Consell

El síndic del PSPV, José Muñoz, este dimarts en 'Les notícies del matí'

El síndic del PSPV en les Corts, José Muñoz, ha apel·lat este dimarts a la prudència arran del preacord que han tancat el PSC i Esquerra Republicana (ERC) a Catalunya per a la investidura de Salvador Illa i que, segons avancen els sobiranistes, implicaria que l'autonomia se n'eixiria del règim comú en matèria fiscal i financera perquè els atorgarien un estatus molt semblant al de les diputacions basques i Navarra. "Vull esperar a veure la lletra menuda de l'acord, perquè encara no el coneixem" ha reiterat entrevistat en Les notícies del matí, on ha recordat que esta mena de negociacions per a configurar governs són "complicades" —ell mateix va estar en les del Botànic— i que sempre tenen un "context" polític. "No sabem com serà l'articulació del pacte i què significa exactament que Catalunya serà solidària", ha insistit el diputat valencià.

Més que entrar en el debat de si el que s'ha pactat suposarà un greuge per a la Comunitat Valenciana i la resta d'autonomies, el socialista prefereix posar el focus en les possibilitats que ofereix, especialment per a donar impuls a les negociacions sobre la reforma del finançament autonòmic, un debat encallat fa més d'una dècada. "Potser este pacte és una oportunitat per a encetar el meló del finançament" ha afirmat. I ha exposat els arguments pels quals l'escenari per a abordar el debat és més propici ara: "Abans Catalunya estava fora de la taula de negociació, en un procés de ruptura amb Espanya i una declaració d'independència, i això impossibilitava pactes a escala estatal, entre ells el finançament autonòmic".

El del PP és que hi ha desset models de finançament diferents en funció de la comunitat autònoma
La proposta del PSPV és clara: volem els recursos necessaris per a tindre autonomia

A parer de l'exsecretari d'organització del PSPV, el que realment importa és que la Comunitat Valenciana tinga una posició definida per a poder negociar com serà el nou model. Una condició que no es compleix, segons ell, amb el Consell actual que dirigeix el popular Carlos Mazón —ara en minoria després de trencar amb Vox— perquè no té clar què exigir al govern espanyol. "El problema que veiem amb el PP és que hi ha dèsset models diferents en funció de la comunitat autònoma. Per això tenim un president de la Generalitat que un dia parla del fons d'anivellament i està a favor de condonar el deute, i l'endemà hi està en contra per a no cabrejar el PP de Galícia" ha criticat.

Muñoz ha contraposat executiu de Mazón amb l'anterior Botànic presidit pel socialista Ximo Puig, que, segons ha dit, tenia definit el full de ruta. "La reforma del sistema del finançament és imminent i la proposta del PSPV és clara: volem els recursos necessaris per a tindre la nostra autonomia" ha resumit.

No té sentit reclamar al govern espanyol més diners i després fer regals fiscals a les persones que no ho necessiten

El socialista ha afirmat també que, mentre esperen que es perfile el canvi del sistema, el govern de Pedro Sánchez "està complint amb la Comunitat Valenciana" perquè l'està dotant "dels diners suficients per a tindre educació i sanitat pública de qualitat". Com a exemples ha esmentat les "transferències històriques" de fins a 25.000 milions d'euros o els 1.500 milions en inversió. En este punt ha acusat de "paràlisi" l'executiu valencià per no executar els diners que arriben de l'Estat. "No és raonable ser la segona comunitat que menys pressupost executa. Estem en el 8,3% d'execució, cinc punts menys que la mitjana nacional" ha apuntat. Igualment, ha criticat la rebaixa d'impostos aprovada per a les rendes altes, la primera mesura que Mazón va adoptar en arribar al Consell: "No té sentit reclamar més diners i després fer regals fiscals a les persones que no ho necessiten" ha opinat.

L'estabilitat de Mazón

En un altre punt de l'entrevista, Muñoz ha manifestat que el trencament del pacte de govern autonòmic entre el Partit Popular i Vox demostra el "fracàs" de Mazón i ha avisat que l'eixida de l'extrema dreta del Consell no ha significat un abandó de les tesis ultres. Com a mostra, ha dit, la publicació este dilluns de la "mal anomenada" llei de concòrdia en el Diari Oficial de la Generalitat "de la qual Mazón està molt orgullós" a pesar que "dignifica el franquisme".

La funció del PSPV no és donar estabilitat a Mazón, se l'haurà de guanyar ell amb mesures clares

Ara que el PP s'ha quedat governant en minoria, el síndic del PSPV ha avisat que la funció del seu partit "no és donar-li estabilitat", sinó que "se l'ha de guanyar Mazón amb mesures clares". Per exemple, ha enumerat, retirant la llei de concòrdia o trencant amb Vox en els ajuntaments on encara governen junts, com ara València, Elx o Castelló de la Plana. I ha lamentat que el PP no haja donat cap oportunitat al diàleg amb l'oposició "perquè ha sigut un corró permanent" en les Corts.

Pel que fa a la renovació dels òrgans estatutaris, pendent encara de la legislatura anterior, els socialistes es mostren favorables a negociar els nous integrants, però recorden l'única línia roja: Vox. "Estem oberts al diàleg, però mai deixant que la gent que vol trencar i posar fi a l'autonomia valenciana hi estiga dins" ha advertit Muñoz.

També et pot interessar

stats