José Muñoz (PSPV): "Els pressupostos de la Generalitat són irreals i manifestament van en contra de la majoria social"

El secretari d'organització dels socialistes valencians està convençut que la reforma del finançament autonòmic es tancarà aquesta legislatura i defensa l'amnistia com el final d'un "camí coherent" per a aconseguir una reconciliació nacional

Entrevista al diputat socialista José Muñoz / À Punt NTC

El PSPV esmenarà la totalitat el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2024, els primers presentats per la coalició de govern PP-Vox. "Són irreals i manifestament van en contra de la majoria social dels valencians i valencianes", ha resumit aquest dijous el secretari d'organització dels socialistes valencians i diputat a les Corts, José Muñoz, en una entrevista en Les notícies del matí en què ha exposat els principals motius que els fan rebutjar els comptes públics de l'executiu liderat per Carlos Mazón.

El parlamentari ha deixat clar que no comparteixen els eixos que articulen les previsions d'ingressos i tampoc els de despeses. Entre d'altres, ha esmentat la reforma fiscal promoguda pel Consell com un exemple que "clarifica" la voluntat del PP aquesta legislatura "de la mà de la ultradreta". "Perdonen clarament els impostos a una minoria privilegiada, en contra d'una àmplia majoria", ha criticat. En aquest sentit, ha remarcat que la supressió de gravàmens de patrimoni, successions o donacions als contribuents més rics, vora 25.000 a la Comunitat Valenciana, causaran una caiguda dels ingressos de vora 300 milions d'euros i això repercutirà directament en la prestació de la sanitat i els serveis socials.

Muñoz també ha lamentat que el projecte dels comptes per al 2024 rebaixa partides "fonamentals" com són les polítiques actives d'ocupació, que perden vora 180 milions d'euros, o les ajudes a l'habitatge, que es retallen en un 40%. "El negacionisme de l'extrema dreta es veu també en una davallada en les línies de lluita contra el canvi climàtic o la mobilitat", ha afegit en al·lusió al paper de Vox.

El principal problema per a elaborar els pressupostos era el deute, però ara estan incrementant-lo més

Igualment, el diputat socialista ha destacat la contradicció que suposa queixar-se de "l'herència rebuda" de l'anterior govern del Botànic en matèria economicofinancera, com ha fet reiteradament el nou Consell, i tot seguit augmentar en un 0,3% el dèficit inclòs en els comptes, "incomplint la previsió que el govern espanyol ha traslladat a Brussel·les. "Em sembla sorprenent. Si el principal problema per a elaborar els pressupostos era el deute, ara estan incrementant-lo més", ha retret.

Tot i que els números presentats pel Consell apunten que la despesa social es manté en els pròxims comptes autonòmics, José Muñoz ha matisat que aquesta despesa pot tindre "moltes formes". "Compta com despesa social la subvenció a la fundació Toro de Lidia? Perquè aleshores és molt qüestionable el concepte que tenen de despesa social el PP i la ultradreta", ha ironitzat. A parer del parlamentari, no és el mateix la despesa que ha de garantir la reversió dels hospitals públics, que fer-ho mitjançant concessions i privatitzacions en la sanitat pública "com ha passat a Elx i com segurament ocorrerà a Dénia i Manises", ha pronosticat. Tampoc veu equiparable el fet de mantindre la despesa social "continuant amb un projecte fonamental com el Pla Edificant per a construir col·legis, que abaixar-lo un 80% i apujar els concerts educatius amb empreses privades", ha aclarit. Així, tot i que "en la pràctica" sembla que en el projecte de pressupostos de la Generalitat hi ha la mateixa despesa social, el funcionament a l'hora de fer les transferències de diners és diferent. "S'està fent una privatització de la sanitat i l'educació pública i estarem molt vigilants", ha advertit.

Conta com despesa social la subvenció a la fundació Toro de Lidia? Perquè aleshores és molt qüestionable el concepte que en tenen el PP i Vox
S'està fent una privatització de la sanitat i l'educació pública i estarem molt vigilants

El secretari d'organització del PSPV ha confirmat que quan passe el debat parlamentari de les esmenes a la totalitat a les Corts, el seu grup en plantejarà de parcials al projecte dels comptes per a intentar millorar-lo d'acord amb els "valors fonamentals" que defensen els socialistes: "Que la majoria dels valencians tinga progrés i futur aquesta legislatura". Una tasca que ja anticipa que serà complicada, perquè els plantejaments de la dreta i del president Mazón estan "molt allunyats" de les posicions del PSPV.

La legislatura del finançament autonòmic

Durant l'entrevista, José Muñoz s'ha mostrat "convençut" que aquesta legislatura vindrà la reforma del finançament autonòmic, que ha definit com "el gran repte" i la "gran batalla" de les comunitats autònomes per als quatre anys que venen. Ara que la crisi sanitària per la pandèmia de coronavirus ha quedat ja arrere i que el país camina cap a la "reconciliació nacional" en el conflicte català, el diputat a les Corts creu que s'obri "un ventall de possibilitats". "Hi ha incentius suficients per part de les autonomies per a abordar el debat. I les dues potes del govern d'Espanya, el PSOE i Sumar, hi estan treballant", ha opinat, per a avisar també que requerirà una negociació política "dura i complicada". "Especialment, entre comunitats que poden ser del mateix signe polític, però no tenen el mateix model de finançament a futur", ha afegit.

Així mateix, s'ha mostrat preocupat per la falta de propostes sobre l'assumpte de l'actual Consell liderat per Mazón. "No sé si el PP té un model de finançament i una proposta de dèficit fiscal més enllà de generar conflictes estèrils entre Espanya i la Comunitat Valenciana", ha manifestat Muñoz. Segons ha assegurat, el PSPV farà costat al govern autonòmic en l'exigència d'un nou model "que siga bo per als valencians i les valencianes". "La proposta la tenim, ara cal rematar la negociació", ha dit.

A favor de la llei d'amnistia

El diputat valencià ha donat també per feta la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i s'ha mostrat a favor de la llei d'amnistia que han negociat el PSOE i Sumar amb els partits nacionalistes catalans a canvi del suport al candidat socialista. Ha negat, però, que siga una contrapartida per a tirar avant la votació en el Congrés: "L'amnistia no és per a ser investit, és el final d'un trajecte coherent que va començar amb els indults i que ara es tanca amb aquesta qüestió en un procés de reconciliació nacional".

L'amnistia no és per a ser investit, és el final d'un trajecte coherent que va començar amb els indults i que ara tanca un procés de reconciliació nacional

Muñoz creu que la mesura serà "positiva" per a reconduir la situació a Catalunya, on el 2017 passaren "esdeveniments molt greus" que requerien posar en marxa "les ferramentes de la política" i ha recordat que altres països ja l'han aplicada abans per a solucionar conflictes polítics. "S'ha demostrat que Catalunya està millor ara del que estava abans que arribara Sánchez a la Moncloa, ha conclòs el socialista, que rebutja de ple les crítiques del PP i Vox. En aquest punt, ha afirmat que li sembla "injust" que la dreta "tinga el monopoli" per a impulsar aquest tipus d'iniciatives mentre que, en canvi, "els governs progressistes no poden". "És curiós que Espanya estiga trencant-se des de sempre, però quan més es trenca és quan governa la dreta", ha rematat.

També et pot interessar

stats