José Muñoz (PSPV) sobre les rebaixes fiscals de Mazón: "Òbviament hi haurà retallades en els serveis públics"

El secretari d'organització dels socialistes valencians dona per fet que la minva d'ingressos de la Generalitat portarà a un nou cicle de privatitzacions i empitjorament dels serveis públics

El secretari d'organització del PSPV, José Muñoz / À Punt NTC

El PSPV veu amb preocupació els primers moviments i declaracions d'intencions del nou govern del PP i Vox a la Generalitat, començant per la política fiscal. Els socialistes no són desfavorables a la nova bateria de deduccions anunciada per Mazón, però consideren que tindran un impacte marginal en les economies modestes, en contrast amb l'estalvi directe que suposa l'eliminació de l'impost de patrimoni per a les classes més acomodades. "La idea del PP està clara, perdonarà 550 milions, entre impostos als rics i deduccions que deixen d'entrar a les arques públiques, per a beneficar un 0,46% de la població. Això tindrà un efecte contra els serveis públics fonamentals", ha explicat a Les notícies del matí el secretari d'organització dels socialistes valencians, José Muñoz.

"Òbviament, hi haurà retallades", ha advertit Muñoz sobre la pèrdua d'ingressos en la Generalitat. Ho dona per fet als serveis públics després d'escoltar el programa del nou Consell a les Corts. Segons ha destacat, la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, va anunciar que els pressupostos serien restrictius i posarien fi als cicles d'expansió del Botànic. De les manifestacions del titular Sanitat, Marciano Gómez, en què anunciava una auditoria del sistema públic, dona per segura la reprivatització del sector. "Ja dic jo què dirà l'informe, que els hospitals públics serien més eficients en mans privades i que ha de tornar el model Alzira", ha advertit.

També s'ha mostrat preocupat per les primeres manifestacions i decisions dels nous consellers de Vox. Veu com "un problema per als valencians" el negacionisme sobre la violència de gènere, "que hi haja censura", que es qüestionen institucions normatives com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, "la nostra RAE", i es recuperen vells temors com "el pancatalanisme". De la intervenció d'aquest dijous de la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha arribat a dir que semblava el d'una "delegada del nacionalcatolicisme".

Vox ja no és un grup parlamentari que perd votacions; ara està en les institucions, està fent política i pot condicionar la vida de les persones

"Ja no és un grup parlamentari que perd votacions; ara està en les institucions, està començant a fer política i pot condicionar la vida de les persones", ha advertit Muñoz, que culpa el popular Carlos Mazón de les conseqüències. "El problema no és Vox, sinó qui va permetre l'entrada de l'extrema dreta per a governar", ha dit.

Enfront, promet una oposició constructiva i propositiva, estructurada amb les fórmules de govern, com un executiu en l'ombra, prova de les aspiracions del PSPV a recuperar la Generalitat. "Per al que siga positiu, estem d'acord a arribar a pactes amb la Generalitat, però serem inflexibles contra les privatitzacions i l'empitjorament dels serveis públics. Estarem vigilants. No permetrem que la Comunitat Valenciana passe de paradigma de les inversions a ser-ho de la corrupció", ha advertit.

Les declaracions de González i Guerra intenten debilitar la posició del PSOE i els deixen en molt mal lloc

Muñoz també ha tingut temps de valorar assumptes candents de la política estatal. Creu que s'està sobredimensionant el debat sobre una hipotètica llei d'amnistia per a trencar qualsevol possibilitat de pacte per a un govern progressista. I tot i admetre que no té informació de primera mà, creu que les negociacions amb Junts "van bé", precisament per la discreció amb què s'estan portant. "L'escassa publicitat en la negociació demostra, primer, que hi ha voluntat d'arribar a l'acord i, segon, que hi ha més possibilitats, perquè hi ha menys ingerències de fora", ha raonat.

El secretari d'organització del PSPV ha criticat la posició dels líders històrics del PSOE, com Felipe González i Alfonso Guerra. Creu que "el seu missatge intenta debilitar la posició del PSOE i deixa en molt mal lloc les persones que ho han fet", ha raonat.

Quan falle la investidura de Feijóo tal volta ja no parlem d'amnistia, sinó de la caiguda d'aquest

També ha reivindicat els esforços polítics de l'executiu de Pedro Sánchez de rebaixar la tensió a Catalunya a diferència del "camí fàcil, de trencar els ponts" que va fer el PP de Mariano Rajoy. Creu que els indults als líders del procés han sigut positius per a reconduir la convivència, i la proposta d'una Espanya plural amorteix el sentiment separatista. "L'amnistia, si arriba, els termes els debatrem, però ara és el temps de Feijóo", ha explicat sobre la posició del PSPV en la qüestió.

En clau de supervivència política, interpreta la convocatòria del líder del PP de la concentració del cap de setmana contra una hipotètica llei d'amnistia d'un futurible govern de progrés, en vespres de la investidura. Considera la protesta com un "acte d'exaltació del líder, no contra l'amnistia, perquè després de dimecres o dijous, quan falle la investidura, tal volta ja no parlem d'amnistia, sinó de la caiguda de Feijóo".

També et pot interessar

stats