José Muñoz: "Tenim un president de la Generalitat que és el delegat de Génova"

El síndic del PSPV a les Corts acusa el govern valencià de "malbaratar recursos" per a "fer política per al PP" i defensa que la "singularitat" plantejada per Sánchez en el finançament autonòmic beneficiarà totes les comunitats

El síndic del PSPV, José Muñoz, este dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de setembre 2024 - 10:30 Actualitzat: 10 de setembre 2024 - 17:09

El síndic del PSPV a les Corts, José Muñoz, ha carregat contra el Consell l'endemà del ple extraordinari en què va aprovar d'urgència un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia aprovada al maig al Congrés, coincidint amb altres autonomies governades pel Partit Popular. En una entrevista este dimarts en Les notícies del matí, el diputat autonòmic socialista ha acusat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, de "malbaratar recursos" públics per a "fer política per al PP", en lloc de defensar els interessos dels valencians i les valencianes. En diversos moments, ha incidit en el fet que el mandatari popular actua més com un "delegat" de la direcció nacional del seu partit, amb seu al madrileny carrer de Génova, que com un president de la Generalitat que gestiona "els problemes dels valencians". "Tenim un president de la Generalitat que és el delegat de Génova", ha reiterat Muñoz, que ha emfatitzat que "no és casualitat" que la reunió del Consell es fera ahir de vesprada, després de la cimera que va reunir a Madrid els barons autonòmics del PP, presidida pel líder nacional de la formació, Alberto Núñez Feijóo.

El també exsecretari d'organització del PSPV considera que el govern valencià hauria d'emprar els recursos del seu partit, el PP, per a presentar "esta classe de recursos d'inconstitucionalitat", com ja han fet altres vegades amb lleis aprovades per executius estatals socialistes, per exemple la del matrimoni homosexual o la llei de mort digna. En este sentit, ha acusat els populars valencians de plegar-se a les "ordes" de la direcció nacional del PP i dirigents territorials com la madrilenya Isabel Díaz Ayuso per a practicar una política de "hooliganisme" contra el govern de Pedro Sánchez i ha afirmat que Mazón és un president "sense autonomia", que, per tant, es queda "irrellevant".

Com és possible que Mazón diga que no vol condonació del deute? Qui és per a renunciar a 15.000 milions d'euros dels valencians i valencianes?

Ha esmentat, per exemple, l'oposició que mostra contra el perdó del deute "injust" que arrossega la Comunitat Valenciana per l'infrafinançament. "Com és possible que Mazón diga que no vol condonació del deute? Qui és per a renunciar a 15.000 milions d'euros dels valencians i valencianes per un interés partidista, una orde de Gènova evidentment influenciada per Díaz Ayuso?", s'ha preguntat. També ha recordat quan els diputats valencians del PP votaren al Congrés en contra del sostre de dèficit i d'un acord amb el govern d'Espanya "que ens interessava als valencians".

En matèria de comptes públics, Muñoz ha exigit a Mazón que concrete quin és el model de finançament que defensa per a la Comunitat Valenciana, ara que l'acord entre el PSC i Esquerra Republicana per a investir el socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya ha portat el debat a primera línia: "Ara es dona la situació idònia per a abordar la reforma del finançament autonòmic. És el moment de llevar-se les caretes i dir cadascú que pensa, inclòs Carlos Mazón".

A parer del síndic del PSPV, en el pacte entre els socialistes catalans i ERC no importa qui l'ha subscrit, sinó què és el que Pedro Sánchez planteja per al conjunt del país, la "singularitat dels territoris". En este sentit, ha valorat que el president espanyol "pren la iniciativa per a intentar resoldre un problema estructural" de l'Estat. El que s'ha acordat, ha insistit, "no és un concert econòmic" per a Catalunya, perquè la singularitat a què es refereix el text "no parla de negociacions bilaterals, sinó de les necessitats pròpies de les diferents comunitats", i això comporta un "procés de diàleg" que es concretarà en les reunions que ha proposat el cap de l'executiu estatal a tots els presidents autonòmics. Per tot açò, Muñoz considera que el criteri de la singularitat afavorirà la Comunitat Valenciana: "Singularitat significa que cada territori tinga reconegudes les seues necessitats pròpies de finançament, i ací tenim la nostra". També destaca que el model proposat pel govern de Sánchez "parla de cohesió territorial, suficiència, equitat, igualtat i corresponsabilitat fiscal" i suposarà un increment dels recursos de les autonomies, així com de la federalització del país.

Singularitat significa que cada territori tinga reconegudes les seues necessitats pròpies de finançament, i ací tenim les nostres

Crítiques en l'inici del curs

En tot cas, Muñoz ha volgut deixar clar que Mazón ignora els "problemes" que afecten la població valenciana i que es reprodueixen en diferents àmbits com l'educació, la sanitat, l'ocupació o les polítiques socials. Així, ha lamentat que el nou curs escolar ha començat amb la llei de llibertat educativa del PP i Vox en vigor, una norma que veu perjudicial perquè "arracona el valencià". "En estos moments, a la Comunitat Valenciana hi haurà xiquets que no faran ni una hora de classe en valencià, tret de l'assignatura. Això és un problema perquè la nostra llengua estatutària pròpia s'ha d'ensenyar a les escoles", ha denunciat. A més, ha alertat que el Consell no només ha retallat el pressupost destinat a educació, sinó que tampoc l'executa. "Això també és ideologia", ha assenyalat el síndic socialista, que ha recordat que encara queden 1.200 professors sense saber quines places tenen adjudicades, hi ha menys beques menjador i un increment de ràtios.

A la Comunitat Valenciana, hi haurà xiquets que no faran ni una hora de classe en valencià

Tampoc s'ha oblidat del que ha anomenat "districte segregador", una altra de les novetats de la nova normativa que regula l'educació i que ofereix a les famílies la possibilitat de triar el centre d'estudi dels fills perquè comprén tot el territori com una única demarcació. Un criteri que, segons Muñoz, "trenca la igualtat d'oportunitats", perquè obliga els xiquets procedents de "famílies humils" a assistir a "col·legis per a xiquets de famílies humils"; i els que venen de "famílies amb possibilitats econòmiques", a centres amb més recursos. "Estem en unes mans molt perilloses, és un problema per a la Comunitat Valenciana que [José Antonio] Rovira siga conseller d'Educació i Mazón, president de la Generalitat", ha subratllat el socialista.

La "dinàmica pròpia" de Page

Preguntat per la dissidència interna que hi ha dins del PSOE a propòsit de la llei d'amnistia, manifestada fonamentalment pel president castellanomanxec, Emiliano García-Page —que també ha recorregut contra ella davant del Constitucional—, el portaveu dels socialistes valencians a les Corts ha considerat que eixa no és una postura alineada amb el PSOE. "Page ha entrat en una dinàmica pròpia, que no representa el Partit Socialista i que està allunyada de la convivència, el diàleg i la igualtat entre els espanyols", ha opinat José Muñoz, que s'ha mostrat convençut que si el dirigent autonòmic "continua així", hi haurà "mots militants socialistes" que "no hi estaran contents".

També et pot interessar

stats