Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Les Joventuts d’Esquerra Republicana expressen un “sí crític” a Illa

Es comprometen a condicionar la majoria parlamentària al llarg de la legislatura 

Salvador Illa, al Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu / Quique Garcia (Efe)

Les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya donaran suport al pacte entre el PSC i ERC, "amb l’objectiu de mantindre la unitat del nostre espai polític, erigir-nos en la veritable garantia del compliment de l’acord i fent valer l’oportunitat històrica de condicionar una majoria parlamentària", segons han indicat en un comunicat este dilluns.

Les bases han reflexionat durant les últimes setmanes al voltant de les negociacions polítiques amb Junts i el PSC. Asseguren que "en relació amb Junts, s’ha evidenciat que no han tingut la capacitat de generar consensos i liderar la situació". En este sentit, han afirmat que "no existeix una majoria parlamentària a favor de la independència del nostre país, la qual puga capitanejar el pròxim govern de la Generalitat de Catalunya". 

Les Joventuts d'ERC han explicat que havien establit una sèrie de requisits mínims per tal de valorar "un possible acord d’investidura": demanen avançar cap a l’autodeterminació, un compromís "amb la construcció nacional i la llengua catalana" i també justícia social, "condicions que són clau per a la millora de la qualitat de vida de les persones joves, i amb l’objectiu clar d’assolir l’alliberament social i nacional dels Països Catalans", segons el comunicat. 

Sobre el pacte d'investidura "acordat i assumit tant pel PSC com pel PSOE", han valorat com positiva "l’aposta per la resolució del conflicte polític a través de la votació de la ciutadania de Catalunya, mitjançant una convenció nacional; l’avanç significatiu cap a la sobirania fiscal de Catalunya; la defensa i impuls del català; i l'esmena d'algunes de les propostes més de dretes del PSC per mantenir les polítiques impulsades pel govern republicà". 

Així i tot, han mostrat "desconfiança" cap al compliment de l'acord i han assegurat que Illa té "poca credibilitat" perquè "sempre ha interposat els interessos de la Moncloa i de Pedro Sánchez a Catalunya". Per este motiu, afirmen que faran "una oposició dura, clara i contundent". Les Joventuts asseguren al seu comunicat que seran "absolutament fiscalitzadors que este acord es desplegue des del primer ple d'esta nova legislatura al Parlament de Catalunya".

També han avançat que aturaran "qualsevol intent que el PSC implemente propostes que atempten, clarament, contra la nostra nació i desenvolupen un model de país de dretes i conservador", perquè tenen "rellevància política" i, per tant, "assumeixen les contradiccions" amb un vot favorable a la candidatura socialista.

Segons han establit, "el Partit Socialista ha de tenir molt clar que no complir tindrà conseqüències immediates, com la pèrdua absoluta de confiança cap a les propostes del govern i els grups que hi donen suport". El Jovent Republicà signem un compromís amb els i les joves d’este país, no amb l’estabilitat del seu govern i, per tant, arribarem fins al final per tal de fer-lo complir. "Volem deixar clar que els objectius de l’alliberament social i nacional dels Països Catalans continuen intactes per a nosaltres i, per tant, ens comprometem a actualitzar la nostra estratègia política a llarg termini", afirmen.