Junqueras qüestiona la via unilateral a Catalunya i aplana el camí a Sánchez per als indults

El president del govern espanyol demana aparcar les "postures maximalistes" per a arribar a acords que permeten recuperar "la concòrdia i el retrobament"

Oriol Junqueras  i el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la valoració dels resutats.
Oriol Junqueras i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el dia de les eleccions autonòmiques / À Punt NTC

El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, aplana el camí a la decisió sobre els indults que ha de prendre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En una carta remesa aquest dilluns al diari Ara i la cadena La Sexta, el president d'ERC ha reconegut que la via unilateral per a aconseguir la independència de Catalunya no és "viable ni desitjable" i ha defensat la negociació amb l'Estat juntament amb altres mecanismes com ara la via escocesa d'un referèndum pactat perquè "és l'opció que genera més garanties i reconeixement internacional immediat".

També assegura que, tot i apostar per l'amnistia dels dotze líders independentistes condemnats per sedició, malversació i desobediència en el juí pel procés, els indults podrien ajudar a "alleujar el conflicte, pal·liar el dolor i el patiment".

Junqueras, que compleix una condemna de 13 anys de presó, reconeix en l'escrit sobre la via unilateral que es va emprendre l'octubre de 2017 que "no va ser entesa com plenament legítima d'una banda de la societat, també de la catalana". Defensa, per això, que cal un canvi d'estratègia per a arribar a "una majoria incontestable, plural i transversal que demostre que governa bé i per a tots, i que pose en el centre de l'agenda la resolució del conflicte polític existent per vies democràtiques".

Moncloa valora la renúncia de Junqueras com un "moviment important"

La reacció del govern espanyol a la carta de Junqueras no ha tardat a arribar. Des de Moncloa consideren que s'ha produït un "moviment important", dues setmanes després que el mateix president, Pedro Sánchez, fera un gir a l'estratègia amb Catalunya i obrira la porta a concedir els indults als polítics catalans independentistes condemnats per organitzar el referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017. Fa setmanes que l'executiu estatal està desenvolupant una tasca pedagògica sobre la necessitat d'apostar per la "concòrdia", la "convivència" i el "diàleg" per a resoldre el conflicte, en lloc de la "venjança" i la "revenja". Mentrestant, el Ministeri de Justícia ultima els expedients que preveu elevar al Consell de Ministres en les pròximes setmanes. Segons ha insinuat aquest dilluns el ministre de Política Territorial, el català Miquel Iceta, els indults podrien arribar abans de l'estiu.

Condemnes als líders independentistes catalans / À Punt
Condemnes als líders independentistes catalans / À Punt

El mateix Pedro Sánchez ha advocat aquest dilluns per aparcar "postures maximalistes" perquè les diferències "no es transformen mai en paràlisis, endarreriment i enfrontament" i es puga arribar a acords que permeten recuperar "la concòrdia i el retrobament" a Catalunya. "Hem viscut massa temps tancats en posicions estretes, en atzucacs. No podem seguir així: ha arribat el moment de fer passos que ens permeten d'una vegada per sempre avançar i fer-lo amb decisió, amb serenitat i amb un enorme sentit de justícia, buscant en tot moment el benefici, la tranquil·litat, la pau i la convivència del conjunt de la ciutadania per damunt de la petitesa dels interessos partidistes", ha dit, durant un acte amb la patronal catalana Foment del Treball.

Allà ha coincidit per primera vegada amb Pere Aragonès, el nou president de la Generalitat de Catalunya, d'ERC, que va ser investit el passat 21 de maig. El republicà ha apel·lat al "diàleg" i ha reconegut els "passos" que ha donas el govern de l'Estat per a canalitzar el conflicte polític català.

També et pot interessar

stats