La Junta Electoral amplia les excuses per a estar en una mesa electoral el 23J

El BOE ha publicat la modificació sobre impediments que afecta dones embarassades o en període de lactància i persones que tinguen reducció de jornada per cura de menors o discapacitats

Un home deposita el vot en una mesa electoral, en una imatge d'arxiu / Shutterstock
Un home deposita el vot en una mesa electoral, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

El BOE ha publicat la modificació de la instrucció sobre impediments per a ser membre d'una mesa electoral el 23J, que afecta dones embarassades o en període de lactància i persones que tinguen reducció de jornada per cura de menors o discapacitats.

Es tracta de la Instrucció 7/2023, de la Junta Electoral Central, de 28 de juny, de modificació de la seua Instrucció 6/2011, de 28 d'abril, sobre interpretació de l'article 27.3 de la Llei orgànica del Règim Electoral General, sobre impediments i excuses justificades per als càrrecs de president i vocal de les meses electorals.

Segons detalla la Junta Electoral, existeixen criteris unificats sobre aquestes excuses, però la llista no és exhaustiva i, atesa l'existència de lleis laborals i de funció pública, n'hi ha algunes que resulten al·legables malgrat no estar incloses expressament en el llistat que hi ha publicat.

Per consegüent, la Junta Electoral Central ha introduït un seguit de canvis en diversos punts de l'orde anterior relatius a l'embaràs, risc durant la gestació o lactància i cura del lactant.

Mare biològica o progenitor diferent d'aquesta

La gestació a partir dels sis mesos d'embaràs i el període corresponent de descans per a la cura del menor per la mare biològica, pel progenitor diferent d'aquesta, o en els supòsits d'adopció, de guarda amb finalitats d'adopció i d'acolliment, siga subsidiat o no per la Seguretat Social.

Aquests supòsits hauran d'acreditar-se mitjançant certificat mèdic, o còpia de l'escrit que reconega la suspensió del contracte de treball o, en el cas del període de descans subsidiat, mitjançant còpia de l'escrit del seu reconeixement. El mateix tractament tindran els supòsits establits en la normativa aplicable als funcionaris públics.

Risc durant l'embaràs i la lactància natural

La situació de risc durant l'embaràs o de risc durant la lactància natural, sempre que els factors de risc determinants de la situació concórreguen també per analogia en el desenvolupament de les funcions de membre de la Mesa Electoral. L'acreditació s'efectuarà mitjançant certificat mèdic.

Cura del lactant pel progenitor

La cura del lactant pels seus progenitors, adoptants, guardadors o acollidors. L'acreditació es farà mitjançant certificació de la reducció de la jornada per les empreses en què treballen.

Guarda legal de menors de 12 anys

La cura directa i contínua, per raons de guarda legal, de menors de dotze anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial. Per a acreditar-ho, podrà aportar-se una còpia de l'escrit en què es reconega la reducció de jornada de treball.

També et pot interessar

stats