La Junta de Fiscals avala el criteri del fiscal general de demanar amnistiar la malversació del 'procés'
Els fiscals encarregats de la causa defensaven que no era viable amnistiar este delicte, la qual cosa beneficiaria Carles Puigdemont
La Junta de Fiscals ha estudiat la postura del fiscal general, Álvaro García Ortiz, de demanar al Tribunal Suprem que aplique la llei d'amnistia a la malversació que s'atribueix als encausats del procés independentista català, inclòs l'expresident català Carles Puigdemont. Després de més de cinc hores de debat, la cúpula del Ministeri Públic s'ha decantat per avalar la seua postura enfront de la dels quatre fiscals encarregats de la causa del procés en el Suprem.
Els fiscals en qüestió defensaven que no era viable amnistiar la malversació dels encausats pel 'procés', en entendre que van tindre ànim de lucre i van afectar els interessos financers de la Unió Europea, la qual cosa (segons la mateixa llei) exclou estes conductes de ser amnistiades. De fet, han demanat que, si el cap de la Fiscalia estava a favor d'aplicar l'amnistia, havia de plasmar-ho per escrit i convocar la cúpula fiscal per a debatre-ho.
El fiscal general així ho va fer. Va emetre un informe en el qual va defensar que els arguments oferits pels quatre fiscals eren "insuficients per a posar en dubte la possibilitat d'entendre amnistiats els delictes de malversació". Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena van invocar l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal per a demanar que l'assumpte s'abordara en la Junta de Fiscals, que finalment s'ha convocat este dimarts.
Després del debat, la majoria ha coincidit amb el fiscal general que, després de l'entrada en vigor de la llei, "és procedent declarar amnistiades la totalitat de les conductes que van ser i són objecte d'estos procediments, així com alçar les mesures cautelars que queden respecte d'algun dels encausats", la qual cosa inclou l'orde nacional de detenció activa contra Puigdemont.
Cal recordar que la Junta de Fiscals està composta per 37 fiscals més el fiscal general. Han acudit presencialment a la trobada 34 d'ells i altres dos (Beatriz Sánchez i Teresa Gisbert) han comparegut per via telemàtica, menre que dos han excusat la seua presència per "raons mèdiques".
Així les coses, la Fiscalia enviarà demà la resposta al jutge instructor del 'procés', Pablo Llarena, i a la sala penal del Suprem. La tinenta fiscal del TS, Ángeles Sánchez Conde, i el fiscal de sala en cap de la secció penal de la Fiscalia del Tribunal Suprem, Joaquín Sánchez-Covisa, seran els encarregats de presentar l'informe de la Fiscalia en resposta a les provisions de l'11 de juny del 2024.