Juristes Valencians trasllada al PSOE la necessitat de respostes “singulars” per a l'agenda valenciana

Una delegació de la plataforma s'ha reunit amb els representants del PSPV en vespres de la visita de Mazón a la Moncloa

El president de l’associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, entrevistat en 'Les notícies del matí'
El president de l’associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, entrevistat en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Juristes Valencians ha demanat als diputats valencians del PSOE al Congrés que voten en contra de qualsevol modificació del model financer autonòmic, previst en la Llei orgànica 8/1980, de Finançament de les comunitats autònomes (Lofca); això si prèviament no s'atenen les peticions dels agents socials en matèria de canvi de model i compensació del deute “impropi”, derivat de l'infrafinançament implícit en el model caducat des del 2014. La petició l'ha feta amb motiu de la reunió del president Carlos Mazón amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa.

La plataforma, que ha liderat la reivindicació de la recuperació del dret civil valencià considera imprescindible l'aprovació immediata d'un fons d'anivellament transitori en els termes plantejats pels agents socials, que incorpore els interessos anuals que paga la Generalitat al FLA, que ascendeix a vora mil milions enguany, “quasi tant com l'import anual remenat per al fons d'anivellament”.

Els representants de Juristes, Susi Boix i José-Ramón Chirivella, van traslladar estes reivindicacions dimecres en una reunió amb el síndic del PSPV, José Muñoz, i el diputat en el Congrés Vicent Sarrià. La plataforma els va comunicar el suport a les 56 mesures de Carlos Mazón, que inclouen l'agenda valenciana i menció expressa a la recuperació del dret civil, anul·lat pel Tribunal Constitucional i es va quedar a les portes de la reforma constitucional exprés de l'any passat.

En este sentit, han reclamat els diputats valencians del PSOE que promoguen la derogació expressa del decret de 29 de juny del 1707, que va suposar la supressió de les institucions forals valencianes i dels Furs, i la tramitació de la reforma constitucional per a recuperar el dret civil valencià, pendent des de febrer del 2020.

Boix i Chirivella van entregar als representants socialistes un exemplar de Nostàlgia dels Furs perduts. La incessant reivindicació del dret civil valencià, de la catedràtica d'Història del Dret Pilar García Trobat, que constata la reivindicació identitària valenciana des de la derrota d'Almansa fins al segle XX, perquè li'l feren arribar a la líder del PSPV, Diana Morant.

També et pot interessar

stats