La justícia avala l'ús de l'asturià al parlament autonòmic
2021 podria ser un any clau per a la cooficialitat d'aquesta variant de l'asturlleonés.
El Tribunal Constitucional ha avalat l'ús de l'asturià en la Junta General del Principat d'Astúries després que Vox presentara un recurs d'inconstitucionalitat a l'última modificació del reglament del parlament autonòmic que permet l'ús d'aquesta variant de l'asturlleonés a l'hemicicle.
Segons informen fonts jurídiques, el tribunal de garanties considera que encara que l'asturià, també conegut popularment com a bable, no siga una llengua cooficial, es considera un patrimoni cultural d'Espanya i ha de ser objecte d'especial respecte i protecció.
La portaveu del govern asturià, Melania Álvarez, ha afirmat que l'intent de l'extrema dreta d'impedir que es faça servir el bable en seu parlamentària és un "espectacle interessat".
En referència a la possible cooficialitat d'aquesta llengua, Álvarez ha emfasitzat que encara queda molt per fer, ja que la reforma de l'Estatut d'Autonomia necessària posteriorment hauria de ser ratificada per les Corts Generals amb majoria absoluta. El govern asturià confia que aquest procés puga començar enguany.
Després del canvi de postura aprovat per la FSA-PSOE en el seu últim congrés, actualment donen suport a l'oficialitat de l'asturià 26 dels 45 diputats del parlament: els socialistes, Podem i EU. Són necessaris 27 vots per a reformar l'Estatut d'Autonomia, un canvi que depén del posicionament dels dos diputats de Fòrum Astúries. A hores d'ara, el partit està dividit en dos pel que fa a aquesta qüestió.
El PP, Ciutadans i Vox han mostrat el seu rebuig a l'oficialitat del bable.