Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Justícia estudiarà si exigeix el B2 o el C1 de valencià per a l’alt funcionariat de l’Administració

PSPV i Compromís mostren diferències sobre el requisit lingüístic per als grups A1 i A2

Gabriela Bravo rep l'informe de la comissió de competència lingüística / Conselleria de Justícia

El requisit lingüístic per al funcionariat de l’Administració valenciana torna a enfrontar PSPV i Compromís. Damunt la taula hi ha dos propostes, la defensada pels socialistes i que planteja que als funcionaris dels grups més alts se'ls demane només el B2 de valencià, és a dir el grau bàsic, i la que reclama que siga el C1, el nivell mitjà, defensada per Compromís, que posa com a exemple el cas de Galícia. 

Després d'estudiar les dues alternatives, la decisió final l'ha de prendre la Conselleria de Justícia, encarregada de redactar el decret sobre el requisit. Aquest dilluns, la consellera Gabriela Bravo, ha rebut l'informe elaborat i consensuat per la Comissió de Competència Lingüística que servirà de base per a regular el nivell de valencià a exigir. 

L'informe estableix el certificat de valencià necessari per als diferents grups del personal de l'administració pública. Així, per a l'agrupació professional funcionarial s'exigirà el certificat A2; per al subgrup C2 el certificat B1; i per al grup B i el subgrup C1 es demanarà el B2.

El conflicte arriba amb l’exigència per als grups A1 i A2, ja que la comissió trasllada dues alternatives, el B2 (PSPV) o el C1 (Compromís), encara per decidir. 

Obtindre el B2 en acabar el batxillerat

La Comissió ha acordat així mateix que el decret que regule la capacitació del valencià ha d'anar acompanyat del decret d'homologació de la Conselleria d'Educació que determinarà quin nivell de valencià podrà acreditar l'alumnat quan finalitze cadascuna de les etapes educatives.

L'objectiu és que en acabar el Batxillerat s'obtinga el certificat B2 amb efectes retroactius (fins ara s'atorga el B1), i, per tant, la competència lingüística acreditada en acabar l'institut permetrà accedir a la majoria de les ocupacions de l'Administració valenciana.

La Llei de Funció Pública valenciana pretén garantir el dret de la ciutadania a ser atesa per part de l'Administració en les dues llengües oficials, recollida en l'Estatut d'Autonomia. El nivell de competència lingüística, apunten des de Justícia, s'establirà reglamentàriament, respectant el principi de proporcionalitat i adequació entre el nivell d'exigència i les funcions a exercir.

També et pot interessar