La justícia europea anul·la els acords de productes agrícoles i pesca entre el Marroc i la Unió Europea

El Front Polisario considera que és "la millor resposta" a les "decisions unilaterals" de països com Espanya i França

Bandera en una manifestació contra la violació de drets al Sàhara Occidental, el passat novembre a Madrid
Bandera en una manifestació contra la violació de drets al Sàhara Occidental, el passat novembre a Madrid / Carlos Lujan

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha anul·lat este divendres els acords comercials del 2019 entre els Vint-i-set i el Marroc en matèria de pesca i de productes agrícoles, al·legant que el poble del Sàhara Occidental no va prestar el seu consentiment.

En 2019, el Front Polisario, que representa el poble del Sàhara Occidental, va interposar davant el Tribunal General de la UE una sèrie de recursos d'anul·lació contra estos acords comercials, en considerar que els havien celebrat sense el consentiment del poble sahrauí. Si bé el Tribunal General en 2021 va anul·lar els acords, encara va mantindre temporalment els seus efectes.

Al seu torn, la Comissió Europea i el Consell de la UE van recórrer contra eixa decisió davant del TJUE, la instància judicial superior del club comunitari. En la sentència dictada hui, el Tribunal ha desestimat els recursos de la Comissió i el Consell.

Encara que ha reconegut que la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior van dur a terme consultes abans de l'aprovació dels acords, ha precisat que no anaven dirigides al poble del Sàhara Occidental, sinó a les poblacions que es troben actualment en el territori, independentment de si pertanyen o no a eixe poble.

Per este motiu, la cort considera com a condició perquè els acords puguen ser vàlids que el poble del Sàhara Occidental done el seu consentiment a la seua aplicació en este "territori no autònom" (pendent de descolonització, segons l'ONU). A més, eixe consentiment no ha de ser explícit en tots els supòsits. Pot presumir-se quan l'acord no cree obligacions a càrrec del poble tercer i li confereix un "avantatge precís, concret, substancial i verificable", derivat de l'explotació dels recursos naturals d'eixe territori i proporcional a la importància d'esta explotació.

En este cas, el TJUE constata que els pactes no confereixen cap dret ni avantatge en favor dels sahrauís, ni es beneficien de cap contrapartida financera per l'explotació dels recursos naturals d'eixe territori o de les aigües adjacents al mateix. En conseqüència, la cort considera que el consentiment del poble del Sàhara Occidental a l'aplicació dels acords en eixe territori no pot presumir-se.

El Front Polisario ha valorat positivament esta sentència i ha assegurat que és "la millor resposta" de la cort "a les últimes decisions unilaterals, poc responsables, d'alguns Estats europeus, especialment França i Espanya". "Han volgut fer costat al Marroc en la seua política d'imposar l''statu quo' colonial al Sàhara Occidental", ha declarat el representant del Polisario encarregat dels procediments davant el TJUE, Oubi Bouchraya. "És un triomf de la resistència", ha sentenciat el representant del moviment a Espanya Abdula Arabi.

Tot i que el TJUE desestima els recursos, ha decidit mantindre en vigor el conveni durant dotze mesos a partir de hui, "tenint en compte les conseqüències negatives greus per a l'acció exterior de la Unió que comportaria la seua anul·lació immediata i per raons de seguretat jurídica".

Contra la sentència dictada ja no cap recurs, per la qual cosa la decisió del TJUE és definitiva. Això sí, encara quedaria oberta la via a una eventual nova negociació amb el Marroc, si s'explicitaren els avantatges per al territori del Sàhara Occidental.

També et pot interessar

stats