Justícia potenciarà les oficines d'assistència i denúncia per a protegir "totes les víctimes, vinguen d'on vinguen"
Elisa Núñez, que ha obviat el terme violència de gènere durant el seu discurs, ha anunciat una nova Llei d'Emergències i ha promés impulsar els bous al carrer des de la Conselleria de Justícia i Interior
La nova consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha anunciat que el departament potenciarà la Xarxa d'Oficines a Víctimes del Delicte, aclarint que les 37 estan obertes per a "totes les víctimes", no només per a les dones i subratllant els serveis que ofereixen també en situacions de violència cap als menors, les persones majors o les discapacitades. En una intervenció incendiària contra l'anterior Consell, en què no ha mencionat en cap moment el terme "violència de gènere", ha acusat el Botànic d'haver "ocultat" aquesta informació sobre les oficines per motius ideològics. "Usen les dones com a coartada per als seus deliris", ha deixat caure a la bancada de l'oposició, a qui ha acusat de "fer política amb el patiment de les dones" i instrumentalitzar aquest "per a imposar un projecte totalitari i aniquilar valors".
D'altra banda, Núñez ha assegurat que mantindrà les oficines de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere de les Ciutats de la Justícia de València, Alacant i Castelló, què fa una setmana va anunciar que sotmetria a revisió. Hui la consellera s'ha compromés a millorar-les i ha anticipat que ampliarà les seues competències per a protegir a "totes les víctimes, vinguen d'on vinguen". En opinió de Núñez, la legislació actual "criminalitza l'home pel fet de ser-ho" i desprotegeix les víctimes quan l'agressor és una dona o "quan un home és víctima d'un altre home". Considera que amb les polítiques de l'esquerra, es "denigra" la dona i se la "tracta com un objecte". "Com protegeixen les dones? Amb la llei del 'només sí que és sí'?" ha criticat la titular de Justícia i Interior, que ha subratllat les 153 rebaixes de pena i tretze excarceracions que s'han dictat amb la norma.
En el remat de la seua intervenció, en el torn de rèplica, també ha qüestionat l'aplicació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques, com recull la Llei Orgànica 3/2007 per la igualtat efectiva d'homes i dones o marca la Llei valenciana 9/2003 del Consell, entre d'altres. "No és la perspectiva de gènere la que ha d'aplicar-se en l'elaboració de les polítiques públiques, sinó la família, perquè sense família, siga com siga la forma, no hi ha futur", ha manifestat.
Cessament per pèrdua de confiança i no per la condemna
El relat de Núñez, que ha centrat la meitat en el discurs a atacar amb duresa la gestió de l'anterior Consell i el govern espanyol, als quals ha situat en "l'esquerra radical", ha motivat una petició de retractament des de les files del PSPV i Compromís, a través dels síndics Rebeca Torró i Joan Baldoví. En plena defensa de les víctimes d'ETA, Núñez havia acusat les formacions de complicitat amb els que "omplien els carrers de sang i metralla". Paraules de què no s'ha retractat malgrat la petició i que van causar els moments de més tensió a l'hemicicle.
D'altra banda, ha deixat clar que el despatxament del subsecretari de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez, que arrossegava una condemna per violència masclista, va ser específicament pel trencament de la confiança que va suposar que ocultara la informació i no per la condemna en si. "Volen cancel·lar la vida d'una persona perquè va cometre un delicte fa dotze anys i munten un escàndol farisaic per a intentar imposar la seua supremacia ideològica (...) volen perdonar a ETA i al mateix temps munten un escàndol perquè a un senyor que es va destituir de manera immediata va cometre un delicte el 2011", ha dit la consellera.
Bous al carrer i llei d'emergències
En el terreny de propostes, ha confirmat l'impuls des de la conselleria als bous al carrer, que considera"senya d'identitat fonamental", donant cobertura als municipis que celebren festejos i agilitzant les autoritzacions, en coordinació amb les conselleries de Cultura i Agricultura, també en mans de Vox.
Núñez Sánchez ha descrit reiteradament la seua tasca com un "repte", criticant l'herència rebuda del Botànic. S'ha compromés a millorar un seguit d'infraestructures judicials, o la seu de la policia autonòmica, així com a resoldre "els pegats" laborals i en dotacions a l'Institut la Societat Valenciana de Gestió Integral del Servei d'Emergències (SGISE) i "dignificar" la formació de l'Institut Valencià de Seguretat Pública. S'ha posat com a objectiu aconseguir una llei valenciana de coordinació d'emergències, "que pose fi al caos, garantisca drets laborals de tots els agents i torne a posicionar els nostres serveis com a referència mundial". També s'ha compromés a millorar les condicions del torn d'ofici i a defendre davant el Ministeri de Justícia l'impuls a la carrera professional al funcionariat judicial, arribant a acusar de mentir l'exconsellera Bravo per les promeses salarials al col·lectiu.
Usen les dones com a coartada per als seus deliris
La consellera ha orientat la primera part del discurs en clau de política estatal, desplegant part de l'argumentari habitual de Vox, reivindicant amb orgull la seua pertinença al partit de l'extrema dreta. Per l'hemicicle valencià s'han sentit acusacions preventives contra una hipotètica llei d'amnistia, denúncies de submissió al "separatisme", d'un presumpte assalt al Tribunal Constitucional i les "institucions neutrals", de l'amenaça d'un canvi de règim. També critiques al "bonisme" de la política migratòria, de què ha insinuat que facilita l'arribada de "violències pròpies de cultures on la vida no importa".
No em parle de feminisme quan la proposta de Vox era posar un maltractador al capdavant de la Generalitat. Quin model de lluita contra la violència de gènere és eixe?
L'oposició ha criticat Núñez per l'esmena a la totalitat de la gestió i el to d'aquesta. La socialista Alícia Andújar l'ha acusada de no tindre programa ni equip, recordant que la Justícia estava fora de l'acord de 50 punts de PP i Vox. Andújar ha reaccionat durament contra les crítiques de la consellera a les polítiques de protecció a les dones. "No em parle de feminisme quan la proposta de Vox era posar un maltractador al capdavant de la Generalitat. Quin model de lluita contra la violència de gènere és aquest?" li ha dit. "Quants maltractadors més s'amaguen darrere de les sigles de Vox?", li ha preguntat, amb relació a les condemnes al subsecretari cessat i el diputat al Congrés Carlos Flores.
Des de Compromís, Jesús Pla l'ha retret la renúncia a conceptes com violència de gènere, recordant a la consellera, advocada de professió, que hi figura en la legislació aprovada per les Corts fa una dècada, com la Llei 7/2012 integral contra la violència sobre la dona. I apel·lant a la seua formació com a lletrada, ha insistit en la importància de la terminologia, posant l'accent en la diferència en termes legals entre violència de gènere i intrafamiliar, que "no són el mateix" a ulls de la justícia. També ha assenyalat la contradicció entre la duríssima crítica que ha fet a la gestió del Botànic i la continuïtat que va donar als alts càrrecs d'emergències nomenats per l'anterior Consell, perquè gestionaren el departament durant la campanya estival. "No ho farien tan malament", ha dit.
PP i Vox critiquen la falta de "coherència" de l'oposició
En línia amb l'argumentari de la consellera han intervingut Fernando Pastor (PP) i David Muñoz (Vox). Pastor ha denunciat la falta de "rigor i coherència" de les crítiques de l'oposició, recuperant les crítiques per la gestió del cas de l'agressió sexual de l'exmarit de Mónica Oltra a una menor tutelada. Així mateix, ha definit com un "fracàs" la política d'infraestructures judicials que va encetar l'exconsellera Gabriela Bravo. Assegura que el 50% de l'obra nova i el 75% de les reformes no s'ha fet. I respecte del requisit lingüístic en l'administració de justícia, ha donat per segur que el govern de Carlos Mazón amb Vox mai el demanaran.
Des de Vox, Muñoz ha situat en el "màrqueting i postureo" les crítiques del Botànic contra la posició del partit en la violència de gènere. "No volen posar-se darrere d'una pancarta que condemna a violència contra les dones, però n'hi ha jutjat de violència contra la dona", ha dit Muñoz. El diputat de Vox, que també ha repassat en clau negativa la gestió de Botànic en matèria de Justícia, ha relacionat el deteriorament que atribueix a aquest amb un augment exponencial de la delinqüència.