El jutge arxiva el cas Neurona després de tres anys per no veure delicte en els treballs de la consultora a Podem

El magistrat descarta que es falsejaren els comptes i dirigents de Podem han destacat que el tancament del cas posa fi a un "capítol vergonyós"

Pablo Iglesias i Irene Montero amb la seua filla en un acte de Podem en una imatge d'arxiu
Pablo Iglesias i Irene Montero amb la seua filla en un acte de Podem en una imatge d'arxiu / Europa Press

El titular del jutjat d'instrucció 42 de Madrid, encarregat de conegut com a cas Neurona, ha decretat aquest dimarts l'arxivament de la investigació per no veure delictes en els treballs que la consultora mexicana que dona nom al procediment que va realitzar per a Podem en el marc de la campanya a les eleccions generals d'abril de 2019.

"No consta indiciàriament acreditat que el numerari del compte electoral des de la qual es va abonar l'import d'aquest contracte fora distret per a finalitats diferents de les contemplades en la Llei orgànica del règim electoral general (Loreg), per la qual cosa no cal apreciar la presumpta comissió d'un delicte d'apropiació indeguda de fons electorals", ha conclòs el jutge, que també ha descartat que es falsejaren els comptes.

En el pronunciament el titular del jutjat d'instrucció 42 de Madrid ha acordat el sobreseïment provisional de la causa després de tres anys de perquisicions i després d'haver rebut l'informe pericial —que va encarregar fa dos anys— que conclou que el partit morat va pagar a Neurona d'acord amb el preu de mercat.

La decisió del jutge Juan José Escalonilla té lloc després que el setembre passat acordara arxivar la investigació que dirigia contra Podemos —com a persona jurídica— i contra el cofundador del partit Juan Carlos Monedero en considerar que no era possible imputar responsabilitat penal a la formació política i en constatar que no hi havia indicis que el dirigent mitjançara en el contracte de 363.000 euros que el partit va signar amb Neurona.

Ara, l'instructor ha declarat l'arxiu provisional respecte a l'exsecretari de comunicació de Podem Juan Manuel de l'Olmo; els administradors mancomunats de la coalició electoral Unides Podem Daniel Martínez de Frutos i Carlos García; i l'administrador de Neurona Elías Castejón.

Arriba a la fi, per tant, la causa en la qual s'investigava la possible simulació del contracte del subscrit per Podem el febrer de 2019 amb la mercantil Neurona Comunitat SL relatiu a la campanya electoral a les generals d'abril del 2019. En aquesta decisió judicial, el jutge ha recordat que en la denúncia que va donar origen a la investigació s'apuntava que aquest contracte era simulat per a encobrir les transferències realitzades per la formació que llavors liderava Pablo Iglesias a la consultora "amb la finalitat de contribuir al pagament de campanyes electorals en altres països, o en paga de crèdits obtinguts pel partit".

Cal recordar que el cas Neurona va derivar en altres investigacions —com el denominat cas Mainadera o la causa sobre les donacions a través de la Fundació 25M— que també es van arxivar perquè no van apreciar-se indicis de delictes.

La formació destaca que la decisió posa fi a un capítol 'vergonyós' i 'antidemocràtic'

Després de fer-se pública la decisió judicial, diversos dirigents de Podem han destacat que el tancament del cas Neurona posa fi a un "capítol vergonyós" i "antidemocràtic" de "guerra judicial" contra la formació i s'han preguntat qui repararà ara el mal causat a nivell reputacional. A més, el partit analitzarà si emprén accions després d'haver sigut víctima de la "dreta judicial" després d'allargar-se artificialment una causa amb l'objectiu de perjudicar-los en el pla electoral.

La líder de Podem, Ione Belarra, ha manifestat en un missatge en la xarxa social 'X' que l'arxivament del cas es produeix enmig del debat sobre l'amnistia en el Congrés, perquè "ningú s'assabente" en denunciar que l'objectiu d'aquesta causa sempre va ser l'"impacte mediàtic". "Majúscul llavors, mínim ara. Seguim, amb determinació perquè sí que es pot", ha resolt.

També et pot interessar

stats