El jutge demana al Suprem que investigue l'eurodiputat Alvise Pérez per finançament il·legal i delicte electoral
L'instructor José Luis Calama, de l'Audiència Nacional, considera que hi ha "indicis sòlids" de responsabilitat penal del líder de S'ha acabat la festa
El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha demanat al Tribunal Suprem que òbriga una investigació a l'eurodiputat Luis Pérez, Alvise, per presumpte finançament il·legal i delicte electoral durant la campanya de les eleccions europees del passat 10 de juny. El líder de l'agrupació S'ha acabat la festa (SALF) té escó al Parlament Europeu i, per tant, és aforat, de manera que el magistrat titular del jutjat d'instrucció no el pot imputar directament i necessita que siga l'alt tribunal qui se'n faça càrrec del cas.
L'Audiència Nacional investiga per presumpta estafa piramidal un empresari de criptomonedes, Álvaro Romillo, que va denunciar haver-li donat 100.000 euros en efectiu a Alvise Pérez. Ara, el jutge Calama ha remés al Suprem una exposició raonada per delictes electoral i de finançament il·legal de partits polítics per haver rebut esta quantitat de diners en metàl·lic per a cobrir les despeses de la campanya a l'Europarlament amb SALF, que va obtindre tres escons. En la resolució, l'instructor considera que hi ha "indicis sòlids" de responsabilitat penal de l'eurodiputat sobre els delictes investigats.
Així, la causa oberta a Alvise Pérez vira cap al Suprem després que es destapara l'escàndol pel suposat cobrament de 100.000 euros de mans de Romillo a canvi que ell promocionara la seua plataforma d'inversió, Madeira Invest, en actes públics. L'empresari, que era conegut en xarxes socials com Criptospain i es presentava com a expert en elusió fiscal, incloïa en la documentació remesa als tribunals captures de pantalla de les converses que va mantindre amb el líder de Salf fins al mes de setembre. Segons esta versió, tots dos xarren sobre la publicació en mitjans del presumpte desviament de donacions a la formació. Romillo remarca que Alvise Pérez va contactar amb ell perquè tenia una "necessitat de tràfic, abast i fons" que no requeriren "ser controlats pel Tribunal de Comptes, fons per al partit i diners per a afrontar certes multes per revelació de secrets contra l'Estat i la protecció de dades". "Tot això, a fi de fer créixer el partit, preparar-se per a l'objectiu d'aconseguir cinc escons en 2026 per a optar a ser clau del govern, i, d'esta manera, influir en la legislació en matèria de llibertat financera i civil", sosté en l'escrit de denúncia.
En la resolució que el magistrat Calama ha traslladat al Suprem s'inclouen els indicis contra el líder de Madeira Invest perquè també se l'investigue de manera conjunta amb Alvise, ja que aprecia una "connexió íntima" en la dinàmica comissiva entre tots dos perquè són conductes que constitueixen, diu, "la cara i creu d'una mateixa moneda". En el cas de Romillo, considera que podria tractar-se d'una "activitat activa de donació o d'aportacions il·legals", que castiga qui entregue donacions o aportacions destinades a un partit o federació, coalició o agrupació d'electors per si o per persona interposada.
Calama ha fet este pas després que el passat octubre admetera a tràmit la denúncia contra Alvise. Quan va obrir peça separada, el titular del jutjat central d'instrucció número 4 va indicar que "els fets exposats podrien constituir un delicte de finançament il·legal de partits polítics". En aquell moment, l'instructor va oferir a l'eurodiputat que declarara de manera voluntària el novembre passat, però finalment el dirigent no hi va acudir.
Donacions anònimes fora del control públic
La investigació, assenyala en el jutge en la resolució, ha evidenciat que l'eurodiputat Luis Pérez va sol·licitar la col·laboració de Romillo per a crear un moneder virtual o wallet amb què arreplegar donacions anònimes que quedaren fora de tot control públic. Estes estaven destinades a sostindre les despeses de la campanya electoral de les eleccions al Parlament Europeu de 2024 per part de l'agrupació electoral Salf, encapçalada per Alvise.
Tant els serveis prestats per Romillo per a obrir la recaptació com el lliurament dels 100.000 euros esmentats s'efectuaren amb la promesa que Alvise, posteriorment, poguera actuar en diferents fòrums publicitant tant la seua plataforma bancària Sentinel com la mercantil Madeira Invest Club. Així, assenyala Calama, perseguia aconseguir nous inversors als quals cobrava un 10% de la inversió, una comissió que pretenia compartir amb l'eurodiputat si resultava eficaç i arribaven a un acord.
El primer acte de col·laboració va tindre lloc el passat 6 d'abril en l'hipòdrom de la Zarzuela, a Madrid. En aquell esdeveniment, Alvise, davant d'un grup de 3.000 inversors de Madeira Invest, va fer defensa d'esta plataforma de negoci que, segons afirmava, quedava fora de qualsevol control financer i permetia obtindre una significativa rendibilitat sense tributar per ella. Al mateix temps, continua l'acte judicial, el candidat a l'Europarlament va exposar el seu programa polític, basat en la llibertat financera. En este sentit, en un missatge d'àudio, Álvaro Romillo va expressar a Alvise que el dia anterior havia eixit “l'obra” [de Madeira Invest Club], i que havien recaptat 100 milions d'euros en 53 minuts.