El jutge García-Castellón prorroga sis mesos la investigació de Tsunami Democràtic

El magistrat creu que va ser una organització jerarquitzada amb l’objectiu de subvertir l’ordre constitucional a Espanya

Audiència Nacional a Madrid
Audiència Nacional a Madrid / Eduardo Parra (Europa Press)

El jutge Manuel García-Castellón ha prorrogat sis mesos la instrucció de la causa de Tsunami Democràtic (TD) perquè falten diligències i per a estar pendents del recurs davant la sala penal, així com de la decisió del Tribunal Suprem respecte a l'exposició raonada elevada per l'instructor. En una resolució judicial, ha explicat que allarga la causa inicialment fins al 29 de juliol, sense perjudici de les pròrrogues successives per períodes de sis mesos o inferiors que pogueren acordar-se si procedira abans de la finalització del termini.

El magistrat, en la resolució, indica que del resultat de les investigacions s'infereix que Tsunami Democràtic va ser una organització estructurada, jerarquitzada i amb vocació de permanència. Que la dirigien persones amb rols que estenien el seu àmbit d'actuació en parcel·les determinades i que tenien altres persones a càrrec, amb la finalitat de subvertir l'ordre constitucional, desestabilitzar econòmicament i políticament l'Estat i alterar greument l'ordre públic mitjançant la mobilització social massiva.

Afig que TD va ser fruit de la planificació de diferents persones per a executar accions de gran envergadura, amb vocació de permanència, capaces de mobilitzar una massa de persones de manera que comprometeren l'estabilitat d'Espanya. Explica que la seua gestació s'anava planificant des de temps arrere i que es va llançar el 28 d'agost de 2019 com a iniciativa de mobilització social en resposta a la sentència del procés.

Per al jutge, resulta cridaner constatar com “es fa referència al fet que Òmnium informarà directament el president Puigdemont, podent considerar, sobre la base de la informació facilitada per la Generalitat de Catalunya que, tant aquesta fundació com el Sr. Puigdemont, podrien haver participat en l'aparició de l'organització, cosa que haurà d'esclarir-se en la investigació". En la interlocutòria, el magistrat reitera que els fets investigats serien susceptibles de ser qualificats de delicte de terrorisme basant-se en l'article 571 i següents del Codi Penal.

També et pot interessar

stats