Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El jutge que investiga Begoña Gómez cita Pedro Sánchez com a testimoni el 30 de juliol

El magistrat Carlos Peinado es desplaçarà a la Moncloa per a interrogar el president del govern espanyol

Begoña Gomez i Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu / Borja Sánchez-Trillo (Efe)
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de juliol 2024 - 11:15 Actualitzat: 23 de juliol 2024 - 11:25

El jutge Carlos Peinado, que investiga Begoña Gómez per la denúncia de la plataforma Manos Limpias, ha citat a declarar en qualitat de testimoni el seu marit, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

La prova testifical serà el 30 de juliol a les 11:00 hores a la Moncloa, fins a on es desplaçarà el titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid. Peinado accepta així la petició formulada el 19 de juliol per les acusacions populars, que coordina el gabinet jurídic de Vox.

La declaració serà gravada, com estableix la Llei d'Enjudiciament Criminal. La mateixa norma eximeix de declarar en contra del seu cònjuge a qualsevol persona citada com a testimoni en un procediment judicial.

En una altra resolució, el magistrat acorda imputar el rector de la Universitat Complutense de Madrid, Joaquín Goyache, a qui citarà el pròxim 29 de juliol, un dia abans que Sánchez. Serà la tercera persona imputada en el procés, juntament amb Gómez i l'empresari Juan Carlos Barrabés.

Peinado va citar divendres Begoña Gómez, que va acollir-se al dret a no declarar, segons l'advocat per no veure suficients garanties en el procediment judicial. Està investigada per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis en relació amb diverses adjudicacions de l'ens públic Red.es a l'empresa Innova Next de Barrabés, professor del màster de la càtedra que Gómez codirigeix a la Universitat Complutense de Madrid. L'empresari ha declarat que es va reunir diverses vegades amb ella a la Moncloa en presència del cap de l'executiu. L'informe de la Guàrdia Civil assegura que els contractes es van tramitar "amb normalitat".

Yolanda Díaz, "sorpresa": "No he vist un cas semblant"

"Jo, de veritat, només tinc sorpresa. Tinc bastant experiència professional en l'exercici diari en els tribunals i permeta'm que li diga que estic sorpresa amb el que està passant en este cas", ha manifestat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en una primera reacció a la notícia.

A preguntes dels mitjans, durant una visita de la Fundació Laboral de la Construcció, ha subratllat que amb la seua sorpresa per la decisió judicial ho està "dient absolutament tot". "No he vist un cas semblant", ha advertit Díaz, que ha destacat el dret a la defensa que empara el president de l'executiu i la seua dona.

Una denúncia armada amb retalls de premsa

A les acaballes d'abril, el jutjat d'instrucció número 41 de Madrid va obrir diligències contra Begoña Gómez arran d'una denúncia de la plataforma ultraconservadora Manos Limpias per un presumpte tracte de favor a empreses com Globalia durant la pandèmia. Les acusacions se sostenien sobre retalls de premsa i s'ha demostrat que algunes són falses, extrems que van fer que la Fiscalia demanara arxivar el cas. Els informes encarregats pel magistrat Carlos Peinado a la Guàrdia Civil no han revelat el tracte de favor que s'investiga. Malgrat tot, la causa ha prosperat i ha ampliat el llistat d'acusacions populars adherides, entre les que hui també hi ha Vox i l'associació ultracatòlica Hazte Oír.

El passat 10 de juny, la Fiscalia de la Unió Europea va demanar al jutge Juan Carlos Peinado inhibir-se en la part central de l'acusació, relacionada amb el rescat a Air Europa durant el període de la Covid-19. Peinado ha continuat la investigació contra Gómez per les adjudicacions de Red.es a Barrabés.

Feijóo reclama a Sánchez que seguisca l'exemple de Biden

La citació s'ha colat en la junta directiva nacional del PP i des d'allí Feijóo ha reclamat a Sánchez que seguisca l'exemple del president dels Estats Units, Joe Biden, i present la seua dimissió després de ser citat a declarar com a testimoni. Ha elogiat la decisió de Biden de posar “el seu partit i el seu país per damunt de les preferències personals” i s'ha preguntat 'quant donaríem perquè això ocorreguera a Espanya'”.

Així, el president del PP s'ha dirigit a Sánchez per a recordar-li que “una ciutadana o un ciutadà imputat té el dret a no donar explicacions, però un govern no; un govern ha de donar explicacions als ciutadans sempre”.

Imputació de Begoña Gómez