El jutge investiga els pagaments de Podem a Neurona des del compte en el qual figura Echenique

És un dels comptes identificats per la UDEF en les presumptes irregularitats en les finances del partit de Pablo Iglesias.

El vicepresident segon, Pablo Iglesias, amb el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, dijous passat
El vicepresident segon, Pablo Iglesias, amb el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, dijous passat / Emilio Naranjo (Efe)

El jutjat d'instrucció número 42 de Madrid ha sol·licitat a Triodos Bank que l'informe sobre totes les transferències realitzades a la consultora política Neurona des d'un compte de Podem en la qual el seu portaveu en el Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, figura com a apoderat, en el marc de les perquisicions per les presumptes irregularitats en les finances del partit.

Aquest compte bancari és un dels identificats per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) com a origen dels pagaments efectuats per Podem a Neurona pel contracte subscrit per a les eleccions generals i autonòmiques d'abril i maig de 2019. Les possibles irregularitats en aquest contracte, denunciades per l'exadvocat de Podem José Manuel Calvente, són el centre de la investigació que du a terme el magistrat Juan José Escalonilla.

En total, la UDEF ha assenyalat al jutge cinc comptes en diferents bancs titularitat tant de la formació morada com de la coalició electoral Unides Podem des de les que es van pagar més de 425.000 euros a la consultora política. El gruix d'aquests diners correspon al pagament del contracte per a les eleccions generals del 28 d'abril de 2019, per 363.000 euros. L'última transferència, d'acord amb l'informe de la UDEF, es va realitzar el passat 28 de gener des del compte de Triodos Bank en el qual apareix Echenique per un valor de 2.420 euros i que va ordenar efectuar la diputada d'Unides Podem a l'Assemblea de Madrid Carolina Alonso.

Escalonilla ha accedit així a les diligències d'investigació sol·licitades per l'Associació de Juristes Europeus Pro Lege, que exerceix d'acusació popular, per a determinar si hi ha hagut més transferències des d'aquest compte bancari a Neurona.

En aquests moments, la qüestió electoral constitueix el nucli de la investigació dirigida per Escalonilla, que veu "indicis racionals" acreditatius que els cobraments efectuats per Neurona a Unides Podem "no van tindre com a finalitat el pagament de cap servei prestat", sinó que haurien sigut contractes simulats per a ocultar "una distracció de diners" dels comptes del partit constitutiva d'un delicte electoral.

El jutge també ha accedit a prendre declaració com a testimoni a Tirso Nohales Escribano, al qual Pro Lege identifica com el càmera que gravava per a Podem les campanyes electorals i aquest treball s'hauria encavalcat amb el contractat amb Neurona, per la qual cosa se li demana que aclarisca aquest extrem. Escalonilla l'ha citat per al pròxim 21 de desembre a les 10:00 hores.

Les obres del xalet d'Iglesias i Montero

Pro Lege havia sol·licitat així mateix a Escalonilla que interrogara com a testimoni Núria Julbe Linares, l'arquitecta que va reformar l'habitatge familiar del vicepresident segon del govern, Pablo Iglesias, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a Galapagar. L'Associació de Jurista Europeus ho considerava necessari perquè tant José Manuel Calvente com Mónica Carmona, els dos exadvocats de Podem asseguren que van ser acomiadats per investigar aquestes suposades irregularitats, han afirmat que Julbe Linares va proposar a l'arquitecte Manuel Campos García perquè s'encarregara de l'obra de la nova seu nacional del partit.

Calvente i Carmona han advertit sobre possibles irregularitats en la concessió dels contractes per a les obres de la seu i han indicat que es van licitar per 649.000 euros i es van adjudicar per més d'1,3 milions d'euros. El jutge ja ha pres declaració a l'arquitecte i a sis empreses contractistes en qualitat de testimonis.

També et pot interessar

stats