Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L'acord entre Sumar i PSOE, pendent de la reducció de la jornada laboral

Urtasun ha assenyalat que les converses avancen i creuen que es podria anunciar un acord en acabar octubre

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, aquest dilluns / Europa Press

Sumar s'ha mostrat optimista respecte a aconseguir un acord de govern amb el PSOE dins del termini del mes d'octubre i manté que incloure un compromís de reducció de la jornada laboral és una de les demandes principals.

Així ho ha traslladat en roda de premsa aquest dilluns el portaveu de la formació, Ernest Urtasun, per a emfatitzar que hi insistiran de manera "forta" i "fins a l'últim minut" en aquesta mesura i també en diversos aspectes, com mantindre l'impost als beneficis extraordinaris a la banca, endurir l'acomiadament i desplegar d'una vegada l'estatut del becari, amb vista a posar fi a la precarietat d'aquest col·lectiu.

Altres exigències de Sumar són mantindre mesures de gratuïtat en la xarxa de Rodalia, reduir en gran part els vols domèstics quan hi haja alternativa ràpida en tres hores per a combatre el medi ambient, derogar la 'llei mordassa', apujar el salari mínim, desplegar l'índex de control de preus al lloguer en la llei d'habitatge i incloure també la regulació dels pisos turístics.

Durant la seua compareixença, Urtasun ha assenyalat que les converses amb el PSOE avancen i creuen que es podria anunciar un acord en els terminis que es van donar, és a dir, en acabar el mes d'octubre.

La distància se centra en la jornada laboral

Fonts de la coalició remarquen que el desig és poder tancar com més prompte millor un pacte, sense renunciar a esgotar els terminis, i admeten que l'assumpte de la reducció de la jornada laboral és ara un escull principal, en percebre una resistència forta del PSOE.

La proposta del projecte liderat per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, implica descendir la jornada laboral a 37,5 hores el 2024, equiparant així sector privat i públic, i anar reduint-la progressivament fins a un llindar de 35 o 32 hores setmanals.

El portaveu de Sumar ha reiterat que disminuir la jornada laboral setmanal és essencial per a aconseguir una legislatura "ambiciosa", en el pla social i laboral, en reivindicar que aquesta mesura va reduir la desocupació quan la va aplicar França i és pertinent davant l'increment de la productivitat.

També ha manifestat que en la resta de la llista de requisits de Sumar, algunes estan més avançades i altres menys, i que toca continuar dialogant amb "discreció" per a aconseguir un acord de coalició.

A part, Urtasun ha insistit que les converses amb el PSOE se cenyeix als aspectes programàtics de cara a la legislatura i que s'abordarà amb posterioritat després l'estructura de l'executiu compartit.