L'advocat de Grau defén la seua innocència: "No hi ha absolutament res. Es crea una atmosfera en la qual tot sembla corrupte"
El lletrat de l'exvicealcalde de València en temps de Rita Barberá assegura que no hi ha proves de la seua implicació en el presumpte finançament irregular de les campanyes electorals del 2007 i el 2011
Ni malversació, ni suborn, ni falsedat. L'advocat de l'exvicealcalde de València Alfonso Grau assegura que no hi ha elements per a sostindre les acusacions contra qui fora mà dreta de Rita Barberà en els governs de PP al consistori en la causa que jutja el presumpte finançament irregular de les campanyes electorals de 2007 i 2011 a través de donacions i pagaments d'empreses. El lletrat ha subratllat la "inexistent" capacitat de comandament atribuïda al seu client, tant en la captació de fons a l'ajuntament com en les entitats sota sospita, cas de la Fundació Turisme València. "No hi ha absolutament res" (...) "Es crea una atmosfera en la qual tot sembla corrupte", ha insistit una vegada i una altra en l'exposició de les conclusions, la recta final del procés judicial sobre peça A del cas Imelsa.
Anticorrupció situa a Grau en l'epicentre de la presumpta trama de captació de fons per a una caixa B del PP, i li demana nou anys i dos mesos de presó per un delicte continuat de malversació en concurs amb un de falsedat i un delicte de suborn. Juntament amb ell figuren com a acusats l'exsecretària del PP a l'ajuntament Mari Carmen García Fuster (un any de presó), l'exdirector de la Fundació Turisme València, José Salinas; i l'exregidor i exresponsable del Centre d'Estratègies i Desenvolupament Juan Eduardo Santón (cinc anys i dos mesos cadascú). L'exvicealcalde de València figurava com a president de les dues entitats, però segons el lletrat el càrrec no tenia atribucions executives i les decisions les prenia una junta de patrons.
En el seu informe, el lletrat demana l'absolució per a Grau "des de la convicció clínica i jurídica" de la seua innocència, qüestiona la qualificació dels fets investigats en relació amb les donacions d'empreses presumptament irregulars (que considera més correcte situar en el finançament il·legal de partits) i critica la situació "d'indefensió" en què s'ha situat el seu client per la incorporació del delicte de falsedat en l'últim moment. Sobre aquest ha acusat la Fiscalia de confondre l'incompliment parcial d'un contracte al falsejament d'aquest.
L'advocat de Grau ha dedicat una part de l'informe l'exassessor de Grau i extreballador de Laterne (l'empresa que va fer la campanya del 2007) Jesús Gordillo, peça clau en la investigació, que es va desdir en la vista oral de la seua declaració incriminatòria en la fase d'instrucció. Un gir que ha motivat la petició que se l'acuse de fals testimoni. Però el lletrat de l'exvicealcalde ha insinuat que Gordillo va ser pressionat perquè acusara Grau, que assegura que va donar treball al primer quan passava per dificultats i, per tant, no tenia motius per a atacar-lo. Segons ha recordat, quan Gordillo va acusar Grau estava en l'atur. "Hi havia un estat de necessitat en el subjecte i potser algú ho sabia i el va utilitzar. És terriblement estrany", ha raonat durant la vista.
Grau, de 83 anys, ja va ser condemnat a huit mesos i un dia de presó per suborn, com a beneficiari de dos rellotges de luxe d'un empresari que havia subscrit 16 contractes amb l'ajuntament entre 2006 i 2015.
Els advocats de Santón i Salinas els desvinculen de les decisions
Les defenses de Juan Eduardo Santón i José Salinas, que han exercit els lletrats Jorge Sánchez-Tarazaga i Ángel Herráiz, respectivament, han traslladat la responsabilitat als patronats de les fundacions i les auditories que les fiscalitzaven. Sánchez-Tarazaga ha defés que s'ha acreditat que els treballs encarregats per Santón es van fer i ha considerat "forçada" la imputació per malversació continuada a partir d'un contracte de 2006, previ a les eleccions sota sospita, que emmarca en una estratègia de les acusacions perquè no prescriga el presumpte delicte.
Per la seua banda, l'advocat de Salinas ha defés que la desmemòria sobre els treballs contractats per aquest entre les persones a les quals presumptament els va encarregar no vol dir necessàriament que no existiren i ha recordat al tribunal que "el dubte, per principi penal, sempre va a favor del reu".
Dels processats, únicament Santón ha exercit el seu dret a l'última paraula i ho ha fet per a declarar-se innocent, exposar que té la consciència tranquil·la i que ha sigut "una desgràcia haver d'enfrontar-se a recordar coses de fa vint anys, és molt dur per a una família". Després de la seua intervenció, el juí ha quedat vist per a sentència.