Directes
Ara en la televisió
TOTES LES CRIATURES GRANS I MENUDES
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

L’Ajuntament fa el primer pas per a instaurar la doble denominació 'Valencia/Valéncia'

La Comissió de Cultura aposta per l’accent tancat que propugnen les Normes del Puig i que segueixen entitats com Lo Rat Penat

Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de València / Agències
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de setembre 2023 - 17:15 Actualitzat: 19 de setembre 2023 - 19:32

La Comissió municipal de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports de l'Ajuntament de València ha acordat aquest dimarts impulsar el canvi del nom de la ciutat —actualment només en la nostra llengua, València— a la doble denominació bilingüe Valencia/Valéncia, a proposta de Vox. És a dir, optant per l’accent tancat que propugnen les denominades Normes del Puig i que segueixen entitats com Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. Aquesta decisió va en contra del criteri de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

Des del consistori assenyalen, en un comunicat, que "amb aquest acord s'inicia el procediment del Decret 69/2017 i, després dels informes necessaris sobre el canvi de denominació de la ciutat, serà debatut en sessió ordinària del ple de l'Ajuntament". Una vegada remés l'acord plenari a la Generalitat, el Consell "aprovarà per decret i de manera definitiva la denominació oficial bilingüe de la ciutat de València", agreguen.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha al·ludit —en declaracions als mitjans— a la denominació de la ciutat en parlar del reconeixement a Rita Barberá com a alcaldessa honorària i ha emmarcat totes dues decisions en un context de mesures "necessàries i justes".  

Vox, per la seua banda, en un comunicat posterior, s'ha atribuït l'assoliment "d'aconseguir que el nom oficial a València torna a ser en espanyol i que s'elimine la nomenclatura en català que el govern municipal anterior va aprovar el 2017 i que la corporació actual, dirigida per María José Catalá, pretenia mantindre". Segons Vox, la proposta del PP "era mantindre la nomenclatura anterior i solament afegir el nom en espanyol, és a dir: València/Valencia".

Segons el portaveu del grup municipal de Vox en el consistori valencià, Juanma Badenas, "resultava incomprensible que l'alcaldessa i el seu equip donaren suport a una denominació en català que resultava ofensiva per a la immensa majoria dels valencians". "Per això, hem aconseguit un acord beneficiós per a la societat valenciana, que uneix i no divideix, que integra i no destrueix", ha assenyalat Badenas. "La denominació pertinent en valencià és la que sempre s'ha conegut des de fa segles, no la que van imposar els catalanistes".

Des de Compromís adverteixen que el canvi de nom de València a Valencia/Valéncia "va en contra de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i de la Llei de creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua". El regidor de la coalició Pere Fuset ha acusat Catalá d'estar "lligada de peus i mans pel seu soci prioritari de Vox, que li ha imposat una denominació fora de la normativa oficial de la llengua valenciana, un fet impensable en qualsevol societat seriosa, molt lluny de l'autogovern assenyat i determinat en allò que creu la gran majoria social valenciana". Per això, ha anunciat que Compromís demanarà un informe a l'assessoria jurídica municipal davant "els seriosos dubtes que li genera a la coalició valencianista la legalitat del canvi, ja que la senyora Catalá podria estar prevaricant".

Des del PSPV, la seua portaveu, Sandra Gómez, ha recalcat que mantindran la posició dels anys en què han estat en el govern municipal perquè "el nom de València és un nom que realment utilitza la nostra llengua". Ha demanat tindre en compte que "nombroses ciutats basques o gallegues on presidia Feijóo", a més de catalanes, que usen el topònim "en el seu idioma, en la seua llengua autonòmica". "No entenem per què el Partit Popular ací prefereix castellanitzar el nom de València i després, per exemple, el senyor Feijóo a Galícia sí que usa la terminologia o els noms en gallec. Em sembla que és absurd", ha conclòs.

Rita Barberá serà alcaldessa honorària de València

La mateixa comissió ha donat suport, amb el vot a favor del PP i Vox, i en contra de Compromís i PSPV, la proposta de nomenament de Rita Barberá com a alcaldessa honorària, una distinció que es farà efectiva el pròxim 6 d'octubre en una sessió extraordinària en el marc de les celebracions de Dia de la Comunitat Valenciana. 

Aquest nomenament es justifica, segons consta en la proposta, en el fet que Barberá "va portar a la ciutat a nivells de relleu internacional i de benestar urbà no coneguts ni abans ni després del seu mandat". Catalá ha considerat aquest nomenament "necessari i just", com la iniciativa per a posar el nom de Rita Barberá al pont de les Flors.

València

També et pot interessar