L'alcalde de Benidorm crida a la calma sobre la condemna a pagar 300 milions: "Podem amb quasi tot"

Toni Pérez assegura que només s'ha quantificat una responsabilitat provisional i que encara hi ha marge jurídic per a evitar la despesa

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez
L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez / À Punt NTC

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez (PP), ha fet una crida a la calma a la població després de la sentència que condemna el consistori a indemnitzar amb 300 milions els propietaris dels terrenys de la serra Gelada, declarada el 2005 com a parc natural.

El Tribunal Suprem ha inadmés a tràmit este dijous el recurs de cassació que havia presentat el consistori, però Pérez nega que això implique ja el pagament d'esta quantitat. Segons ha matisat en roda de premsa, després de reunir-se amb els tècnics jurídics de l'ajuntament, només s'ha quantificat una responsabilitat patrimonial. L'alcalde assegura que el consistori encara no ha esgotat el seu camí i que els tècnics han obert un "ventall" d'opcions.

Podria assumir eixos 300 milions el municipi? Segons Pérez Benidorm, "pot amb quasi tot" perquè està "molt sanejat" des del retorn del PP al consistori, que va deixar a zero el deute el 2022. Ha recordat que hi ha ajuntaments amb 300 milions de deute o més, però no ha volgut entrar en massa especulacions. "Els serveis jurídics no estan en això. Quan arribe el moment, ho exploraran".

Pérez ha recordat que el consistori té obertes quatre causes més amb relació a la serra Gelada, dos recorregudes després de la sentència favorable a l'Ajuntament de Benidorm. A elles es refereix l'alcalde per a defendre que, si s'anul·len els convenis, s'ha de compensar els antics propietaris dels terrenys del parc natural. Perquè, "si són nuls, com diuen dos jutjats, hi hauria una responsabilitat patrimonial per una cosa que no tenim i ja veuríem com s'executa".

Sempre s'ha actuat segons el criteri dels tècnic i amb l'aval del CJC

Sobre la causa vigent, en què el Suprem ha desestimat la pretensió de Benidorm, ha recordat que "sempre" s'ha actuat en funció dels informes i l'orientació dels serveis jurídics, que comptaven amb l'aval del Consell Jurídic Consultiu.

El conflicte se situa més de dos dècades arrere en el temps, quan uns terrenys de la serra Gelada, propietat de les companyies Murcia Puchades Expansión SL i Urbana la Vila Joiosa 2000 S.L., van passar de classificació de sòl urbà —que tenien des del pla general del 1963—, a no urbanitzable. El 2003, amb Vicente Pérez Devesa (PP) com a alcalde, el consistori es va comprometre a compensar els propietaris.

Havia de fer-se en un termini de cinc anys, però després de diverses pròrrogues i la falta de compliment per part de l'Ajuntament de Benidorm, els propietaris afectats van sol·licitar judicialment el compliment.

Els serveis jurídics no estan en el pagament de la compensació. Quan arribe el moment ho exploraran

Entretant, el 2005, la serra Gelada va ser declarada parc natural. El 2010 i 2013 el govern municipal, en temps del govern del PSOE, va votar la renovació dels convenis d'aprofitament de sòl. El PP manté que havien caducat. Va votar en contra i després els va declarar nuls, "seguint criteris dels tècnics" i, segons diu Pérez, "amb el suport del CJC".

"Vaig votar en contra de la renovació, fa dotze anys i vaig votar per la revisió d'ofici i la nul·litat, perquè sabia que no ens portaria gens bo. Qui ha d'explicar-se és el PSOE", ha sostingut l'alcalde de Benidorm, que assegura haver actuat sempre "en la direcció que marcaven els informes jurídics" i en línia amb l'interés general. "No és una decisió unilateral ni de Toni Pérez ni del govern municipal. És una decisió dels tècnics", ha dit l'alcalde, que assegura que obrar d'una altra manera seria prevaricar.

També et pot interessar

stats