Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

L'alcalde d'Ontinyent, candidat únic a liderar la Unió Municipalista, vol plantar cara en les pròximes autonòmiques

Jorge Rodríguez (Ens Uneix) aspira a aglutinar el vot de les formacions locals independents i obtindre representació a les Corts

L'alcalde d'Ontinyet, Jorge Rodríguez (Ens Uneix), acompanyat de la vicepresidenta de la Diputació de València i companya del seu partit, Natàlia Enguix / À Punt NTC

Dissabte, Ontinyent (Vall d'Albaida) acull el congrés constituent de la Unió Municipalista de la Comunitat Valenciana. Cent càrrecs electes de 64 municipis valencians participen en esta cimera, que vol esdevindre el "tret d'eixida" d'un nou projecte polític que vol canalitzar el suport a les formacions locals independents i projectar-lo cap a les eleccions autonòmiques, a fi d'aconseguir representació a les Corts que redunde en capacitat "d'influència" i "transformació".

L'alcalde d'Ontinyent i líder d'Ens Uneix, l'exsocialista Jorge Rodríguez, es presenta com a candidat únic per a liderar este nou projecte municipalista d'àmbit autonòmic, "centrat en les persones" i en "les polítiques que milloren el benestar de la ciutadania". "Estem lluny de les promeses i prop de les solucions", ha manifestat Rodríguez, abrigat per la secretaria local d’Ens Uneix i vicepresidenta de la Diputació de València Natàlia Enguix.

"Són molt els partits que s'omplin la boca de municipalisme, però no són capaços d'exercir-lo. No hem avançat. Volem posar el focus en allò que importa i la política municipal se centra en el dia a dia de la gent. No negociem sobre una realitat partidària i interessada, sinó la més pròxima a la ciutadania", ha explicat Rodríguez, que ha defensat que "només quan hi ha una força municipalista les promeses en l'àmbit local van tornant-se en realitat". Un total de 20 persones acompanyaran l'alcalde d'Ontinyent en l'executiva de la Unió Municipalista, des de la que promet "una candidatura transversal, paritària i amb ampla representació territorial". Hi ha presència de càrrecs de les tres províncies, si bé desequilibrada en favor de la de València, on naix la proposta.

Tercera força política, per regidors electes

La Unió Municipalista aspira a consolidar-se sense pressa els pròxims anys, per a calibrar si té múscul per a les autonòmiques del 2027. Els números indiquen als seus promotors que sobre el paper són la tercera força política, per regidors. Tanmateix, Rodríguez adverteix que de moment cal ser "molt humils" i "ser conscients del que som", una força amb implantació territorial però no un partit tradicional, amb una estructura autonòmica engreixada.

"No volem ser gegants amb peus de fang, valorarem amb molta cura arribat el moment les possibilitats i si tenim alguna cosa a aportar", ha advertit Rodríguez que assegura que convida la ciutadania a sumar-se activament a esta nova opció política des de la premissa que "l'únic motor és la il·lusió" perquè "no estem en un partit que puguem prometre càrrecs".

L'únic motor és la il·lusió. No estem en un partit que puguem prometre càrrecs

L'alcalde d'Ontinyent, de passat socialista, però la formació del qual governa amb el PP a la Diputació de València, prefereix parlar "d'instrument útil" que concretar una ideologia, que considera pot afavorir una polarització contraproduent per als interessos locals. El problema del despoblament i el repte d'un millor finançament per als consistoris figuren entre els objectius de la formació.

Una ILP per a baixar al 3% dels vots l'accés a les Corts

A mitjà termini, també volem impulsar una iniciativa legislativa popular per a intentar rebaixar del 5% al 3% dels vots la muralla per a entrar a les Corts. Hi haurà una ponència política en el congrés de dissabte sobre esta possibilitat, al voltant de la qual Ens Uneix anticipa contactes amb les forces polítiques amb representació al parlament valencià, amb l'excepció de Vox.

El cap de setmana la Unió Municipalista calibrarà les forces en el seu primer congrés autonòmic, que comptarà també amb participació de formacions locals de San Juan (Ciudad Real) i Caudete (Albacete). Abans, la unió va celebrar una cimera estatal a Madrid, el primer pas per a valorar les sinergies i la viabilitat de les aspiracions a les corts generals de les formacions municipals independents.

la Vall d’Albaida