Directes
Ara en la televisió
VA DE BO

L’alcalde de Gandia: “Els premis nacionals i la seu de l’Institut d’Oceanografia ens posen en el mapa de la investigació”

José Manuel Prieto recorda la tradició històrica que té la ciutat amb la ciència i la universitat, que es va originar en temps de Francesc de Borja

José Manuel Prieto, alcalde de Gandia, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' hores abans de rebre la visita dels reis / À Punt NTC

“El lliurament dels Premis Nacionals d’Investigació i el fet de tindre una futura seu de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, que convertirà la ciutat en l'única de la Comunitat Valenciana que tindrà vora cinquanta investigadors especialitzats en oceanografia, ens posa en el mapa de la investigació”. Era la visió que compartia en Les notícies del matí, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, a penes unes hores abans que els reis d’Espanya acudiren al Palau Ducal per a lliurar els Premis Nacionals d’Investigació.

Es tracta d’una visita històrica, atés que és la tercera vegada que els premis es lliuren fora de Madrid i la segona vegada en democràcia que uns monarques visiten la capital de la Safor. La primera va ser la de Joan Carles I, l’any següent d’haver accedit al tron, el 1976. Ara, amb el seu fill com a cap d’Estat, tant aquest com la seua esposa, la reina Letícia, a més de donar suport als majors reconeixements científics nacionals, veuran de prop l’ambient faller en què ja està immersa Gandia.

De fet, Prieto ha detallat en Les notícies del matí que, després de l’acte al Palau Ducal, els reis aniran fins a l’ajuntament, on hi haurà una xicoteta actuació de les agrupacions musicals de la localitat, i posteriorment visitaran la falla de la Plaça del Mercat, on el monument comença a prendre forma, segons ha detallat Prieto.

Vincles de la ciutat amb la ciència

Tot i admetre que la presència de la gandienca i exalcaldessa de Gandia, Diana Morant, en el govern de Sánchez, al capdavant de Ciència, Innovació i Universitats, ha sigut determinant perquè el lliurament dels màxims guardons es faça a la capital de la Safor, Prieto ha assenyalat que a la ciutat no li falten mèrits per a destacar en l’àmbit científic.

A més de la futura construcció de la seu de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, José Manuel Prieto ha recordat que Gandia històricament ha sigut una ciutat universitària des de temps de Francesc de Borja, que per la seua condició de duc de Gandia i general de la Companyia de Jesús, va impulsar a la ciutat la primera universitat jesuítica del món. “La universitat i la ciència han acompanyat els valors de la ciutat des d’aleshores”, ha puntualitzat.

Una tradició que hui en dia, i segons ha destacat l’alcalde, actualment es manifesta en el fet d’acollir una seu universitària de la Politècnica de València i de comptar en el seu teixit empresarial amb diverses empreses innovadores.

Pel que fa a l’Institut Espanyol d’Oceanografia, que acollirà el port de Gandia, el primer edil ha assenyalat en Les notícies del matí que desconeix els terminis de construcció, perquè abans cal que l’Autoritat Portuària cedisca els terrenys al Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), però manté que la construcció “serà ràpida”, segons li ha traslladat aquest organisme.

Executiva del PSPV amb Morant

D’altra banda, i pel que fa a l’àmbit purament polític, davant de la proximitat del congrés en què es dissenyarà l'executiva de Diana Morant, la secretària general del PSPV, en substitució de Ximo Puig, José Manuel Prieto no descarta entrar en el seu equip. “Jo ja no descarte res en la vida”, feia broma Prieto. En clau seriosa remarcava que ell ja va manifestar la seua preferència cap a Morant, en el moment en què es presentaven diverses candidatures. “Ella era la millor opció, s’ha demostrat que ella pot marcar l’agenda valenciana que s’ha de visibilitzar a Madrid”, afegia. 

la Safor Ciència

També et pot interessar