L’alcalde de Picanya sobre la dana: “No vam suspendre les classes perquè en la nostra comarca no va ploure”
José Almenar (PSPV) evita pronunciar-se sobre les comunicacions oficials que va rebre el dia de la catàstrofe i els pronunciaments judicials
Picanya no va suspendre les classes la fatídica jornada del 29 d’octubre perquè al municipi no havia plogut, malgrat estar en contacte amb altres municipis pròxims, com els de la Ribera, on sí que van anul·lar l’activitat lectiva eixe dimarts. Així ho ha reconegut este divendres José Almenar, l’alcalde d’esta població de l’Horta, que travessa el barranc de Poio, i que va ser una de les més afectades per les inundacions.
“Ací no va ploure, [la barrancada] va passar quan ja no hi havia classes. Estàvem en contacte en altres comarques que sí que les van suspendre, com la Ribera, però era perquè estaven molt afectades. A la nostra comarca no hi havia cap qüestió que fera necessària la suspensió”, argumentava José Almenar en una entrevista en Les notícies del matí.
En eixa línia, mantenia que el consistori va començar a actuar en constatar, “a partir de les 18:30 o les 19 hores”, que el barranc es va desbordar. En eixe moment, l’alcalde de Picanya ha assegurat que l’Ajuntament va disposar un equip d’emergències i va traure la maquinària al carrer, de manera que vora les 20 hores esta dotació ja estava fent els primers rescats. “A les 20 hores ja teníem màquines traient gent de les terrasses”, recordava Almenar.
L'alcalde de Picanya, del PSPV, no ha volgut pronunciar-se sobre els avisos oficials o les converses que va mantindre amb els responsables de la gestió directa de l’emergència i s’ha limitat a remarcar que ell, com a màxim responsable municipal, va emprendre les accions que estaven dins de les seues competències i en funció dels mitjans que Picanya tenia en el moment de la catàstrofe. “No vull entrar en això”, afirmava de manera contundent quan li han preguntat pels avisos de la resta de responsables. Cal recordar que Picanya va perdre una dotzena de veïns en la riuada.
José Almenar tampoc s’ha pronunciat sobre l’enviament del missatge d’Emergències, que va rebre la població passades les 20 hores, quan molts pobles ja estaven coberts d’aigua, i sobre el qual ha demanat detalls la jutgessa de Catarroja que porta el cas de la dana. “Cal esperar al que faça la jutgessa. Jo soc alcalde i tinc la responsabilitat d’alcalde, tinc el cos posat en la reconstrucció”, assenyalava durant la seua intervenció en Les notícies del matí.
Eixa reconstrucció de Picanya comporta gestionar, “durant els pròxims dos o tres anys” les dotacions econòmiques del govern espanyol per a refer les infraestructures. José Almenar ha manifestat que al seu poble hi ha nombrosos edificis públics danyats per la riuada, “la majoria”, puntualitzava. Entre elles, el mateix ajuntament, els jutjats, la llar dels jubilats, el poliesportiu, a més d’alguns carrers i camins del terme municipal.
Demolició d'habitatge a la vora del barranc
Pel que fa als canvis urbanístics, l’alcalde d’este municipi de la zona zero de la dana ha avançat que caldrà tombar algunes cases, “tres o quatre”, situades a la vora del barranc. Es tracta de vivendes situades al carrer Almassereta i al del Sol, així com algunes vivendes tutelades que estan al final del poble, molt a prop del barranc.
Respecte al devastador barranc de Poio, José Almenar ha reivindicat les inversions necessàries en este llit per a evitar danys tan catastròfics en futures riuades: “S’han de fer les inversions, des de la part alta fins al final, perquè l’aigua del barranc no tinga tanta velocitat i no faça la destrossa que ha fet”, exposava. En este sentit, ha volgut fugir de qualsevol polèmica i ha convidat a impulsar el projecte basant-se en el criteri tècnic i en els estudis ja fets “fa deu o quinze anys” sobre el Poio.
“Els tècnics saben el que s’ha de fer. Els polítics, en tot cas, hem de reivindicar que es faça. No sols que es faça la reconstrucció, també les obres per a evitar que torne a passar un cas com el que hem viscut”, afegia l’alcalde de Picanya en Les notícies del matí, en referència a les dimensions de la tragèdia que va canviar el dia a dia de l'Horta Sud a l'octubre.
També ha assegurat que es reconstruiran, encara que a major altura, els cinc ponts i les passarel·les que creuaven el llit i que són essencials per a les comunicacions del veïnat de Picanya. “Estan en procés d’adjudicació, el Ministeri de Transports diu que estaran fets en un any. Seran una miqueta més alts per a evitar que, si ve una altra riuada, se’ls emporte”, explicava José Almenar.