L’alcaldessa de Paiporta: “Si hi haguera hagut alertes, s’haurien salvat vides”
Maribel Albalat assegura sentir “vergonya” de les explicacions que va donar este dilluns a Madrid el cap del Consell, en considerar que, a més de fer-se “malament”, arriben quatre mesos tard
Amb desinformació durant la vesprada de la riuada que es va engolir les vides de 45 veïns, va obligar a tancar tots els comerços locals i va deixar danys en 2.000 vivendes. Així assegura Maribel Albalat, alcaldessa de Paiporta (Horta Sud), haver viscut la tràgica vesprada del 29 d’octubre, quan l’aigua es va emportar “la Paiporta que teníem i que no tornarà”, com ha manifestat este dimarts davant els micròfons de Les notícies del matí.
Assenyala que no va rebre cap avís, ni d’institucions ni de responsables polítics, més enllà d'una alerta hidrològica a les 12:30 hores que li comunicava que el cabal de Poio era de 264 metres cúbics per segon, una quantitat d'aigua "completament assumible pel llit". Aquell 29 d’octubre únicament li va telefonar, a les 19:05 hores de la vesprada, segons ha especificat, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, a qui li va reclamar ajuda de manera desesperada en preveure les pitjors conseqüències de la pujada del nivell de l'aigua. “Paiporta s’ofega, feu el que siga perquè morirà molta gent”, li va traslladar Maribel Albalat.
“Si haguera hagut alertes, s’haurien salvat vides. Els danys materials no s’haurien evitat, però salvar vides, de segur”, ha afirmat. “A Paiporta no la va avisar ningú, la primera informació que va tindre –la ciutadania– va ser una hora després que començaren a inundar-se les cases”, ha assenyalat en referència al missatge massiu que a les 20:11 hores va enviar Emergències.
Quan li han preguntat per les explicacions que va donar este dilluns a Madrid el cap del Consell, Carlos Mazón, sobre les comunicacions que va mantindre la vesprada de la dana des que es va reunir l’òrgan gestor de l’emergència, el Cecopi, l’alcaldessa de Paiporta ha sigut contundent. “Em fa vergonya”, ha asseverat. “Que quatre mesos després ens relate les telefonades que es feren tard i malament, no em soluciona res”, ha afegit.
“Del president de la Generalitat, espere molt més que –Mazón– se’n vaja a 350 quilòmetres per a donar explicacions que hauria d’haver donat des del primer dia”, afirmava l’alcaldessa del poble, que ella mateixa ha definit com “l’epicentre de la desgràcia”.
Quan arribe el moment, si ens ho recomanen, ens personarem en el procés judicial
Tot i tindre clar que un avís més primerenc hauria salvat vides, Maribel Albalat no ha desvelat si el seu ajuntament emprendrà accions judicials per a determinar responsabilitats en la gestió de la catàstrofe: “No estem en un escenari d’anàlisi, encara estem en situació 2 d’emergència i hi ha necessitats que requereixen atenció imminent; no hem tingut temps de pensar-ho. Quan arribe el moment, si ens ho recomanen, ens personarem en el procés judicial”, ha exposat l’alcaldessa.
Hem de revisar no sols les infraestructures, sinó també els sistemes d’avisos
En esta línia ha reivindicat repensar els sistemes d’alerta a la població: “Hem de revisar no sols les infraestructures, sinó també els sistemes d’avisos. Hem d’habilitar sistemes per a garantir el benestar i la seguretat de la ciutadania”, ha reclamat durant la intervenció en Les notícies del matí.
L’empremta que ha deixat la dana a Paiporta és molt significativa. Albalat ha remarcat que hi ha nombroses infraestructures públiques “arrasades”, entre les quals ha detallat des del poliesportiu fins al camp de futbol, l’enllumenat, les dependències de l'ajuntament, l’auditori o el clavegueram.
Més de quaranta milions d'euros per al clavegueram
“Sols per a refer el clavegueram necessitarem quaranta o cinquanta milions d’euros. La població ha d’estar preparada per a estar uns anys en obres, perquè el clavegueram de molts carrers està afectat i suposarà que tindrem obres durant dos o tres anys, atés que els carrers s’han d’alçar per a reparar-lo”. L’alcaldessa ha confirmat davant dels micròfons d’À Punt que l’Estat ja ha transferit 201 milions d’euros a les arques municipals per a fer front a la reconstrucció dels béns públics.
A banda de les infraestructures i les vivendes particulars, de les quals Albalat estima que la riuada va afectar-ne vora 2.000, el comerç local ha sigut l’altre gran damnificat de la dana. Fins i tot la riuada ha sigut determinant, en molts casos, perquè alguns establiments no tornen a alçar la persiana. “Un terç dels comerços de Paiporta no obriran més”, ha afirmat l’alcaldessa.
Pensant en el futur, l’alcaldessa ha incidit en la necessitat de pensar en infraestructures que previnguen noves catàstrofes com la viscuda el 29 d’octubre. “No soc experta, no sé què s’ha de fer, el que ha passat ara ja és previsible. S’han de prendre mesures”, ha reclamat.