Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA (17)
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

L’aplec del Puig reivindica el “protagonisme actiu” del valencianisme en el Consell

Enric Morera defén la contribució del nacionalisme valencià com a eina de transformació política i alerta el PSPV de l'oferta d'aproximació del PPCV.

L'aplec ha arrancat a les huit del matí, amb una marxa cívica des de les Torres de Serrans de València cap a l'esplanada del monestir de Santa Maria del Puig

El president del Bloc, Enric Morera, ha reivindicat el “protagonisme actiu” del nacionalisme valencià en el govern del Botànic com a instrument de canvi polític i eina de desenvolupament de polítiques més pròximes per a les persones, durant el seu discurs en el tradicional Aplec del Puig. 

Morera ha criticat durament l’alternativa política que ofereix el Partit Popular i ha advertit Ximo Puig, el cap del Consell –en què la formació participa a través de Compromís– de la “trampa” que suposa l’oferta de la formació conservadora d’arribar a acords amb el PSPV davant la “situació insostenible” del Consell.

“Sabem que qui s'acomplexa davant la dreta predemocràtica ho paga amb l'ostracisme electoral”, ha manifestat el també president de les Corts, qui considera aquests “complexos” un dels motius que “van portar els valencians a 20 anys de governs del PP”.

En aquesta mateixa línia de pensament, la coordinadora nacional del Bloc i coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha defés que la la coalició és "l'única garantia perquè es reedite el Botànic i no torne la dreta" i ha afirmat que la formació "és qui millor defén els interessos valencians i no es doblega davant de Madrid".

La millora del finançament autonòmic, la transferència de les competències del transport ferroviari de rodalia a la Generalitat, la supressió de les diputacions provincials o el canvi de la llei electoral valenciana han sigut altres dels temes que s’han plantejat en aquesta nova edició de l’Aplec. 41 anys compleix aquesta trobada ludicofestiva i reivindicativa que el nacionalisme valencià celebra l’últim diumenge d’octubre de cada any en el municipi de l’Horta Nord i a la qual han assistit més d'un miler de persones .  

Com mana la tradició, la jornada ha arrancat a les huit del matí, amb una marxa cívica des de les Torres de Serrans de València cap a Santa Maria del Puig, poble on s’alça el simbòlic monestir.  Des d'aquest punt Jaume I va conquistar la capital del Túria i va iniciar la creació el Regne de València, i s’ha completat de vesprada amb diversos actes, intervencions i concerts. 

En l'acte, també s'han lliurat els premis Bloc d'Honor, que han reconegut l'associació d'afectats per la plataforma Castor, la Muixeranga d'Alacant i la militant del Bloc a la Safor, Pepa Izquierdo.

ERPV reivindica el seu espai davant un estat “inservible”

A pocs metres, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) ha celebrat el seu Aplec, en aquest cas, la trobada que fa 59. 

La muntanyeta de la Patà ha reunit uns 200 militants i simpatitzants de la formació en una jornada carregada també de reivindicació política i marcada pel record als càrrecs públics presos i exiliats de Catalunya, i víctimes de la violència ultra com ara Guillem Agulló i Miquel Grau. Tot seguit, ha tingut lloc el tradicional dinar de germanor. 

Josep Lluís Albinyana, jurista i president del Consell Preautonòmic, ha reivindicat que només volen el seu espai davant un estat que, en paraules d'ell és “inservible i amb greus problemes per a la convivència”.

Per la seua banda, Josep Barberà, president de la formació a la Comunitat Valenciana ha reclamat polítiques “valentes” com la llei d'igualtat lingüística.   

l’Horta

També et pot interessar