L'Audiència arxiva el blanqueig per a García Fuster, però la manté processada per la campanya del PP del 2011
L'alt tribunal revoca el processament de l'exsecretària municipal de l'Ajuntament de València i tres investigats més per falta d'indicis de delicte
L'Audiència Provincial de València ha decidit tancar la causa del presumpte blanqueig de capitals oberta contra l'exsecretària del Grup Municipal del PP a l'Ajuntament de València, Mari Carmen García Fuster, i altres tres investigats més, per falta de proves més enllà de la sospita. S'afegeixen així a les tretze persones, entre regidors i càrrecs del Partit Popular de la ciutat en temps de l'exalcaldessa Rita Barberà, per a les quals va decretar també el sobreseïment de les diligències després d'acceptar els escrits que les defenses presentaren en contra del processament.
A pesar de l'arxiu, la sala quarta manté García Fuster processada pels fets relatius a la campanya electoral del 2011. El titular del jutjat d’instrucció número 18 de València i la Fiscalia creuen que hi ha un "sobrefinançament articulat" dels populars en la ciutat de València de cara als comicis municipals d'aquest any.
L'Audiència revoca el procediment abreujat per l'instructor exclusivament en la part relativa al blanqueig de capitals, però estableix que seguisca la causa contra ella per la “suposada percepció de diners d'origen desconegut, però vinculat, no obstant això, a cobraments d'empreses per treballs no demostrats o realitzats amb sobrecost” en la campanya del 2011. El tribunal hi veu un “substrat que permet atribuir racionalment i indiciàriament la consideració de diners procedents d'una activitat delictiva als diners descoberts a través de les notes manuscrites, posseït i manejat per l'apel·lant sense haver aportat una explicació coherent que descarte els indicis esmentats”.
El nou arxivament, a més de Garcia Fuster, beneficia les exregidores Mayren Beneyto i Ana Albert, i l'assessor Alejandro Fernández Checa. En línia amb el pronunciament de dimarts, no veu prou proves per a acreditar que aquestes persones participaren en el blanqueig de diners negres de les eleccions del 2015 mitjançant ingressos individuals de mil euros. En la causa, que s'emmarca en el conegut com a cas Taula, hi ha processades vora mig centenar de persones, entre regidors i altres càrrecs del grup municipal del PP a l'Ajuntament de València.
El jutjat d'instrucció assenyalava en la resolució de processament, fet públic a l'octubre, que els fets relatius a la campanya electoral del 2015 presentaven caràcters indiciaris de blanqueig de capitals, del qual serien presumptes autors tots els regidors, assessors del grup municipal i membres del PP d'aquella època, que van efectuar l'ingrés de mil euros a requeriment de García Fuster, tret d'una de les assessores, que va tornar els diners rebuts. La causa s'ha arxivat ja per a dèsset d'aquestes persones.
L'Audiència justifica la revocació en el fet que el jutge no ha acreditat prou la connexió entre el presumpte origen fraudulent dels diners i l'entrega amb la intenció de blanqueig per part dels processats. I això perquè si bé l'instructor concreta la mecànica de recaptació en la figura de l'exvicealcalde Alfonso Grau —imputat per suborn i malversació— per als comicis municipals del 2007 i el 2011, però no així la del 2015, quan es produeix el presumpte blanqueig de les altres persones investigades. Per això, el tribunal veu "contradictori" i "il·lògic" estendre la imputació a partir d'aquests indicis.