L'Audiència Nacional avala enviar a juí l'excúpula d'Interior i manté fora Cospedal
L'alt tribunal dona per acabades les perquisicions pel suposat espionatge a Bárcenas i el circumscriu al Ministeri dirigit per Fernández Díaz
L'Audiència Nacional ha confirmat el tancament de les perquisicions sobre l'operació Kitchen —el suposat espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas—, i deixa a les portes del juí l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. Al mateix temps, confirma l'arxivament per a l'exsecretària general del partit María Dolores de Cospedal, ministra de Defensa en el govern de Mariano Rajoy, i el marit, Ignacio López del Hierro.
La sala penal de l'alt tribunal ha rebutjat els tretze recursos presentats contra el final de la investigació, inclosa la de la Fiscalia Anticorrupció, que demanaven al jutge instructor que continuara les perquisicions per tal de determinar si l'orde d'espiar Bárcenas va eixir de Fernández Díaz o de més amunt.
En una resolució coneguda aquest dimecres, els magistrats de l'Audiència donen llum verda al processament de l'antiga cúpula d'Interior per l'operació d'espionatge parapolicial a l'extresorer popular posada en marxa entre el 2013 i el 2015 amb el presumpte objectiu de furtar-li documentació comprometedora per a alts càrrecs del PP. El tribunal circumscriu, per tant, la responsabilitat al departament que encapçalava Jorge Fernández Díaz i posa punt final a les perquisicions, que segons Anticorrupció s'havien tancat en fals.
En una interlocutòria del passat 29 de juliol, el titular del jutjat central d'instrucció número 6, Manuel García-Castellón, posava fi a la investigació sobre Kitchen concloent que el suposat espionatge a Bárcenas i el seu entorn va existir i va tindre èxit. Processà per aquests fets un total d'onze persones, situant Fernández Díaz com el màxim responsable de l'entramat. Entre els encausats també hi ha qui va ser secretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez, el comissari José Manuel Villarejo i qui aleshores era xofer dels Bárcenas, Sergio Ríos.
La majoria de les parts van recórrer contra el que van considerar un "tancament en fals" del cas. En concret, la Fiscalia Anticorrupció va acusar el jutge de dibuixar una "línia roja" en la investigació per a no avançar cap a la trama política. I en aquest sentit va apuntar a "una possible responsabilitat" de l'expresident del Govern, Mariano Rajoy, i de l'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, a qui va demanar tornar a imputar.