L'Audiència Nacional jutja Serafín Castellano pels contractes d'extinció d'incendis

L'exconseller de governació, figura clau en l'anterior etapa del PP a la Generalitat, s'enfronta a 21 anys de presó, acusat de participar en una trama que, presumptament, va unflar els preus a canvi de suborns

L'exconseller de governació entre 2007 i 2014, Serafín Castellano / À Punt NTC

L'Audiència Nacional jutja des d'este dilluns la tercera i principal peça sobre l'anomenat càrtel del foc, que seurà al banc dels acusats l'exconseller de les carteres de Justícia, Sanitat i Governació en l'anterior etapa del Partit Popular, Serafín Castellano. La Fiscalia Anticorrupció demana 21 anys de presó sota l'acusació de participar d'una trama que unflava els preus dels contractes d'extinció a canvi de suborns. En concret, s'investiga el presumpte tracte de favor de la Conselleria de Governació a Avialsa T-35, el hòlding del valencià Vicente Huerta, per a qui es demanen 25 anys.

La Generalitat va pagar a Avialsa més de 150 milions entre 2003 i 2015, dels quals el magistrat instructor considera que més de 60 van ser per sobrecostos —que en algun cas arribaren a superar un 236% del valor del contracte inicial— i que la investigació judicial atribueix a revisions de preu, modificacions de contracte i pròrrogues injustificades.

El 29 de maig del 2015, cinc dies després de les eleccions autonòmiques i municipals, la Policia Nacional detenia Castellano —llavors delegat del govern espanyol— per orde del jutjat d'instrucció 2 de Sagunt. L'exconseller estava en el punt de mira des de l'agost del 2013, quan Levante-EMV va publicar imatges de Castellano i Huerta en diverses caceres. Fotografies que evidenciaven l'amistat entre el principal contractista d'avions d'extinció d'incendis forestals de l'administració valenciana i el titular de la conselleria que gestionava els plecs del servei.

Extracte de l'acte de processament que detalla els presumptes suborns de la trama
Extracte de l'acte de processament que detalla els presumptes suborns de la trama / À Punt NTC

L'arrest va forçar la renúncia de Castellano, exalcalde de Benissanó (Camp de Túria) i figura clau en el PP, que des del salt a la política autonòmica havia mantingut responsabilitats en tots governs populars de la Generalitat. Ara, la Fiscalia l'acusa dels delictes de falsedat, suborn, malversació, prevaricació i associació il·lícita. Anticorrupció considera que mantenia una "intensa i corrupta" relació amb Huerta i documenta en almenys 163.000 euros els presumptes suborns només a Castellano, sense contar el pagament de caceres, hotels i altres regals. L'Advocacia de la Generalitat Valenciana rebaixa la petició de pena de la Fiscalia de 21 a 15 anys per entendre que no l'afecta la malversació.

Segons l'escrit d'acusació, la trama "corrompia funcionaris i autoritats en les decisions de contractació". “S’ha constatat una actuació sistemàtica de generació d’actituds clientelistes en l’àmbit de l’administració intervinent en el sector”, explica. A més dels presumptes suborns a l'exconseller, destaca el "regal" d'un cotxe d'alta gamma valorat en 46.000 euros a l'exdirector general d'Interior, Pedro Hidalgo.

L'amo d'Avialsa, Vicente Huerta, en una imatge d'arxiu
L'amo d'Avialsa, Vicente Huerta, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El cas va botar dels jutjats valencians a l'Audiència Nacional després que la investigació trobara indicis de delicte en els contractes d'extinció de catorze empreses amb altres comunitats autònomes i països com Xile o Itàlia.

Serafín Castellano és només un dels imputats en la peça present, que té programades sessions fins al 20 de novembre. L'escrit provisional d'Anticorrupció estén les acusacions a dèsset persones, inclòs el presumpte corruptor, Vicente Huerta. Com altres dels investigats, Huerta ha reconegut part dels fets en les dos causes prèvies a canvi de rebaixes de pena. El 2020 va acceptar una multa de 900 euros pel delicte de negociacions prohibides per al projecte de l'aeròdrom de Viver (Alt Palància) i el juliol del 2023 va admetre delictes contra Hisenda i de falsedat en document mercantil i una sanció de 650.000 euros, fet que li va evitar una condemna a quatre anys de presó.

També et pot interessar

stats