Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

L'Audiència Nacional torna a condemnar el PP per lucrar-se amb la trama Gürtel

El tribunal l'obliga a pagar més de 204.000 euros per les actuacions del grup a Boadilla del Monte i imposa 36 anys de presó per a l'alcalde popular de la localitat

Seu del PP al carrer de Génova de Madrid / Efe

Nova condemna judicial al PP per lucrar-se amb la trama Gürtel. La sala segona de l'Audiència Nacional ha emés aquest divendres la sentència per les activitats del grup criminal a la localitat madrilenya de Boadilla del Monte entre 2001 i 2009, en què rebutja per unanimitat els arguments de la defensa popular. Així, considera que la formació és partícip de l'entramat a títol lucratiu i l'obliga a pagar 204.198,64 euros, segons l'escrit publicat aquest divendres.

Es tracta de la tercera condemna del tribunal al PP, després de les sentències per la primera època de la Gürtel i per haver pagat en negre les obres de la seu del partit a Génova 13, amb diners de la caixa B. 

En una sentència de 303 pàgines contra la qual es pot recórrer, els magistrats de l'Audiència Nacional consideren provat que una part dels "beneficis il·lícits" obtinguts per la Gürtel a Boadilla del Monte, a través de comissions i altres mossegades a administracions públiques, es van dedicar a "mantindre les despeses" del PP en la localitat, i "van crear amb això una dinàmica de benefici mutu".

El tribunal condemna un total de 23 acusats per delictes com suborn, malversació de cabals públics, frau a l'administració, falsedat en document públic o blanqueig de capitals. La més elevada se l'emporta l'alcalde de Boadilla del Monte en el moment dels fets, Arturo González Panero, a qui li imposa 36 anys i onze mesos de presó. Entre els condemnats també estan el líder de la Gürtel, Francisco Correa, i el número dos, Pablo Crespo. Tots dos van confessar el paper que van tindre en l'entramat a canvi de rebaixes en la pena, que finalment es queda en tretze anys i mig de presó.