Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

L'Audiència de València reobri la causa contra Mónica Oltra

El tribunal ha estimat parcialment els recursos de les acusacions, perquè entén que no pot "descartar-se clarament" l'existència d'infracció penal i concorren indicis per a encausar l'exvicepresidenta i els altres quinze investigats

Oltra a l'arribada als jutjats en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de juny 2024 - 10:16 Actualitzat: 21 de juny 2024 - 08:55

La secció quarta de l'Audiència de València, que presideix el magistrat Pedro Castellano, ha reobert la causa contra l'exvicepresidenta del Consell i exconsellera d'Igualtat Mónica Oltra i quinze persones més per la gestió del cas dels abusos sexuals que l'exmarit va cometre sobre una menor tutelada. 

El tribunal ha estimat parcialment els recursos de l'acusació particular (que exerceix la víctima) i les dos acusacions populars (Vox i la plataforma Gobierna-Te, de Cristina Seguí) perquè entén que no pot "descartar-se clarament" l'existència d'infracció penal i concorren indicis suficients per a encausar els investigats, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Contra la resolució, que corregeix la decisió del jutjat d’instrucció número 15 de València, no cap recurs.

El tribunal defén que hi ha indicis delictius sobre la circumstància que "no es van denunciar fets greus i no es va protegir la menor tutelada". Manté que és possible sostindre la hipòtesi "plausible" que les persones responsables de la tutela i la protecció de la jove pretengueren "ocultar l'abús sexual” a través d'un "informe fictici". A esta conclusió arriba el tribunal per entendre que "s'emet un pronunciament d'inexistència d'indicis d'abús sexual quan ni tan sols es va preguntar a la menor".

Recomana l'obertura de juí oral

Creu que tampoc es pot descartar "el caràcter delictiu" de la decisió de la conselleria d'obrir un expedient informatiu quan l'assumpte ja estava judicialitzat, “amb la finalitat de determinar la veracitat de les acusacions efectuades per la menor”, que interpreta com una maniobra "que sembla dirigida" a "desacreditar" el seu testimoni o "influir en el seu ànim acusador”.

Per a la sala, estos indicis justifiquen noves diligències i, si escau, l'obertura de juí oral. De fet, subratlla que hauria de ser en un juí “on es dilucide, amb l'amplitud més gran que proporcionen els principis processals que regeixen la prova en el juí, les qüestions relatives a les circumstàncies concretes en les quals van tindre lloc els fets”.

Tot i que l’exvicepresidenta de la Generalitat no s’ha pronunciat directament sobre estos fets, esta vesprada en el seu perfil de la xarxa social X ha publicat: “S'ha obert esta flor de la passió a ma casa. Coincidència o senyal? Hui que al calendari mor la primavera, ella demostra que segueixen naixent flors i que no es pot matar la primavera. Visca la #primavera, la vida i la resistència encarnada en esta passionària. I benvingut l'estiu!

L'instructor va manifestar que no hi havia "un sol indici"

L'abril, el jutjat d’instrucció número 15 de València va acordar sobreseure provisionalment la investigació a Oltra i als membres del seu gabinet i els càrrecs de la Conselleria d’Igualtat imputats. El magistrat Vicente Ríos va dictaminar que, després d'una investigació exhaustiva, s'havia "reiterat fins a l'avorriment que no existeix un sol indici que es dictara cap orde o instrucció emanada dels càrrecs directius de la conselleria dirigides a ocultar els fets ni a desacreditar la menor".

El jutge també va remarcar que "no existia cap mena de protocol" a la conselleria sobre com actuar en cas d'abús sexual a un menor tutelat i tampoc no en va existir cap fins al 20 de setembre del 2017.

Oltra, que va dimitir arran de la imputació, va negar que ordenara obrir esta investigació paral·lela a la judicial i va afirmar que es va assabentar dels abusos el 4 d'agost del 2017, quan va rebre una notificació judicial al seu domicili. L'anàlisi de l'intercanvi de correus electrònics d'Oltra amb els seus subordinats no va desvelar cap maniobra d'encobriment.

Vox, España 2000 i l'ultra Cristina Seguí, en l'acusació

L'exmarit, Luis Eduardo Ramírez, ha sigut condemnat a cinc anys de presó en sentència ferma per aprofitar-se sexualment i de forma continuada d'una menor d'edat tutelada per la Generalitat en un centre on treballava de monitor. Ramírez ha recorregut al Tribunal Constitucional.

La denúncia contra l'exvicepresidenta Mónica Oltra la va presentar Cristina Seguí, a través de la plataforma Gobierna-Te. Després s'hi van sumar com a acusacions populars Vox i la jove abusada, a qui representa el líder de formació d'ultradreta España 2000 José Luis Roberto.

També et pot interessar