L'auditoria de Transports troba deficiències en l'adjudicació a l'empresa del cas Koldo

El ministre Puente anuncia la destitució del subsecretari d'estat i de l'alt càrrec d'Adif investigats en el procediment judicial

D'esquerra a dreta, Jesús Manuel Gómez i Michaux Mirand, els dos alts càrrects de Transports destituïts
D'esquerra a dreta, Jesús Manuel Gómez i Michaux Miranda, els dos alts càrrects de Transports destituïts / Europa Press

El ministre de Transports, Óscar Puente, ha avançat este divendres les primeres conclusions de l'auditoria independent que el seu departament ha elaborat sobre la compra de mascaretes durant la primera onada de la pandèmia. Entre altres deficiències, s'ha trobat una falta de justificació per a elegir com a adjudicatària l'empresa Soluciones de Gestión —epicentre del cas Koldo— quan, de fet, era la pitjor valorada.

Puente ha aprofitat la compareixença en la comissió de transport del Senat, on ha acudit convocat pel PP per a explicar les incidències registrades en la xarxa ferroviària este estiu, per a donar a conéixer un avanç de l'auditoria, que es publicarà íntegrament este mateix divendres en la web del Ministeri.

L'examen de la situació, entre altres defectes, determina que no va estar prou documentada la cerca d'altres empreses candidates per a comprar-los el material sanitari requerit, i també que va haver-hi una absència d'actes formals de subministrament en els lliuraments. Així mateix, al·ludeix al fet que va ser excessiva la intervenció de persones alienes al Ministeri, aleshores encapçalat pel valencià José Luis Ábalos, en el procés de compra. En tot cas, Puente ha precisat que este punt és una referència a l'empresari Víctor de Aldama, el propietari de Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, SL, i no a Koldo García, l'exassessor d'Ábalos que, en aquell temps, sí que pertanyia al departament ministerial.

Puente destitueix dos alts càrrecs de Transports

A més de les primeres conclusions de l'auditoria, el ministre Puente ha anunciat al Senat la destitució del subsecretari d'estat, Jesús Manuel Gómez, i del cap de personal d'Adif, Michaux Miranda, tots dos investigats en el cas Koldo. "Espere que ho entenguen, tenint en compte la situació processal en què es troben", ha indicat des de la comissió de transport del Senat. El titular de Transports ha subratllat que els fets i conclusions que s'extrauen de l'auditoria interna provoquen "una pèrdua de confiança que desemboca en la decisió" de destituir-los.

El jutge Ismael Moreno investiga, en el marc del cas Koldo, una suposada trama de corrupció que hauria pagat comissions per a aconseguir adjudicacions per a la compravenda de mascaretes durant la pandèmia de coronavirus. Concretament, indaga en huit contractes assignats per quasi 52 milions d'euros per diferents ens de l'administració pública. Entre d'altres estan Ports de l'Estat i Adif, dependents del Ministeri de Transports. La Fiscalia Anticorrupció atribueix als investigats presumptes delictes d'organització criminal, contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències. La causa rep el nom de Koldo García, l'exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos. L'instructor té previst interrogar al setembre els dos alts càrrecs de Transports destituïts este divendres, Gómez i Miranda.

També et pot interessar

stats