Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

L'augment de migrants i el repartiment de menors: claus en la reunió d'este divendres entre Sánchez i Clavijo

El Partit Popular reclama més control a la frontera, així com desplegar Frontex i les forces armades als països d'origen

Un xiquet rescatat per una ONG de salvament marítim / EFE/Carlos de Saá

L'arribada de migrants, la saturació dels centres d'acollida i la falta d'acord polític per al repartiment de menors són algunes de les claus en la reunió que tenen prevista este divendres el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, i el president de les Canàries, Fernando Clavijo.

La situació migratòria a les illes és urgent. L'arxipèlag té en l'actualitat uns 5.200 menors d'edat migrants no acompanyats sota tutela del govern regional. Per això, Clavijo reclama un "pacte de país" per a resoldre el problema solidàriament, amb una reforma legislativa, perquè les regions hagen d'assumir part d'eixos menors quan els serveis d'atenció estiguen desbordats en alguna, i no que siga de manera voluntària, com fins ara.

L'arribada de migrants a les Canàries augmenta un 126%

Fins al 15 d'agost havien arribat a les Canàries 22.304 persones, un 126,1% més que en el mateix període del 2023; un augment motivat, fonamentalment, pel repunt de començaments d'any, segons les últimes dades del balanç d'immigració del Ministeri de l'Interior. Des d'eixe moment, el flux ha continuat a l'alça, especialment durant el passat cap de setmana. Diumenge més de 300 migrants van arribar a les costes espanyoles, per les Canàries, les Balears i llevant, als quals se'n van sumar 115 dilluns, que van arribar a Lanzarote i a El Hierro en dos embarcacions.

Dimecres, 121 persones van arribar a El Hierro en dos piragües, després que la vespra aplegaren 73 migrants a l'illa. Dijous, es van rescatar 220 homes d'origen subsaharià a les costes canàries.

Des de l'inici del 2024, han arribat a Espanya de manera irregular 31.155 persones, un 66,2% més que en el mateix període de l'any passat, quan en van ser 18.745. La major part ho han fet per mar: 29.512 en 908 embarcacions.

L'emergència social a Ceuta

L'acolliment de menors migrants no acompanyats també és una qüestió fonamental per a la ciutat autònoma de Ceuta, que està desbordada perquè al seu territori té més de 400 xiquets, que superen la capacitat en més del 360%. El president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, va advertir al govern central que és un "autèntic drama humà". Per això, s'ha sol·licitat un nou pla de contingència. Només a l'agost han arribat a la ciutat 163 menors i, enguany, entorn de 600.

El passat mes de febrer, el govern de Ceuta i el Ministeri de l'Interior van acordar un pla de contingència davant de l'augment en l'arribada de menors migrants per a reubicar-ne 87. Fins ara només n'han traslladat 17 a la Península. La Conselleria de Presidència i Governació està fent les gestions perquè s'accelere el trasllat d'estos menors a altres comunitats autònomes, tal com es va acordar en la Conferència Sectorial d'Infància del 10 de juliol.

Des de principis d'any, han arribat a la ciutat 1.605 persones, un 175% més que en el mateix període de l'any anterior.

El pla del PP: més controls i declarar l'emergència

En el context d'un estiu marcat per este augment d'arribada de migrants a Espanya i la falta d'acord polític, el Partit Popular ha presentat al Congrés una proposta per a abordar la immigració. Reclama més controls en la frontera, així com el desplegament de Frontex i de les forces armades als països d'origen.

També exigeix declarar l'emergència migratòria en tota Espanya, o que les comunitats autònomes disposen d'un fons de contingència que els permeta atendre els menors no acompanyats fins a l'emancipació, costejant l'acolliment dels qui ja estan als seus centres i dels que arribaran.

En resposta, el president de les Canàries, Fernando Clavijo, ha advocat perquè existisca un consens i una reacció unànime en este cas. "Pot ser una oportunitat per a aconseguir posar-nos tots d'acord o pot ser un element més de tractar això com un problema polític, malgrat que és un problema humanitari al qual hem de respondre com a societat", ha conclòs.

Fracassa la redistribució obligatòria de menors

La proposta del PP arriba després de fracassar l'intent del govern d'establir un repartiment vinculant de menors no acompanyats entre les comunitats autònomes per a alleujar les zones saturades. El 23 de juliol el Congrés va rebutjar tramitar la reforma de la llei d'estrangeria, que finalment no va tindre el suport dels populars ni de Junts. La proposta partia del PSOE i de Sumar, i també de Coalició Canària, i tenia com a objectiu fer obligatori i no només voluntari que la resta de comunitats reberen els menors quan estigueren saturades les Canàries, Ceuta i Melilla.

2.000 menors han arribat a Espanya enguany, segons Save the Children

Save the Children ha indicat que el 2024 han arribat a Espanya sense acompanyament dels progenitors més de 2.000 xiquets i xiquetes migrants, que estan en una situació de "desemparament". "Les comunitats autònomes tenen la responsabilitat de vetlar per la protecció dels seus drets", que es "torna complicada quan els recursos de què es disposa estan desbordats", segons ha indicat l'ONG.

L'organització d'infància ha defés donar una solució coordinada a la saturació dels centres d'acolliment a les Canàries i Ceuta, a través d'un repartiment proporcionat i un tracte digne i just als menors. "Parlem del repartiment de menys de 3.000 xiquets i xiquetes, una xifra completament assumible per un país de les nostres característiques econòmiques i demogràfiques", ha assegurat Save the Children.

Gira de Sánchez per Àfrica

Després de reunir-se amb Clavijo, Sánchez emprén una gira internacional, en la qual visitarà Mauritània, el Senegal i Gàmbia, per a abordar també el fenomen de la immigració irregular. El president de l'executiu tractarà de reforçar la cooperació amb els països d'origen i trànsit, amb l'objectiu de frenar els fluxos migratoris.

També et pot interessar