L'avançament electoral deixa enlaire la derogació de la Lomqe i la supressió de la ‘llei mordassa’
La dissolució de les cambres legislatives el 5 de març paralitzarà tots els projectes i proposicions de llei en tràmit.
La decisió d'avançar les eleccions al 28 d'abril paralitzarà algunes de les grans reformes previstes pel govern de Pedro Sánchez. Amb la dissolució del Congrés prevista per al 5 de març, cauran tots els projectes i proposicions de llei en tràmit, per als quals s'obri un futur incert.
Alguns exemples són la derogació de la Lomqe, que va anunciar divendres la ministra d'Educació, Isabel Celaá, i que tenia l'objectiu d'augmentar el marge lingüístic de les comunitats autònomes, d’evitar la segregació per sexes o de llevar pes a la religió.
Tampoc podrà tirar avant la supressió parcial de la ‘llei mordassa’ aprovada pel PP, la modificació de la reforma laboral, que volia posar fi a l'abaratiment dels comiats, ni la de les pensions aprovada el 2013, per a garantir la vinculació anual a l'augment de l'IPC.
Enlaire queda també la regulació de l'eutanàsia, amb què es volia aconseguir que es considere delicte ajudar a morir una persona.
I es paralitzaran, a més, la llei de protecció de denunciants de corrupció contra amenaces, despatxaments i assetjament laboral, i la reforma de la llei de memòria històrica, que volia anul·lar els juís del franquisme.
Això mateix passarà amb les normes que protegeixen la llibertat sexual i la d'igualtat laboral, que incloïen sancions a empreses que no permeten la conciliació.
Finalment, la retirada de les concertines a Ceuta i Melilla o la reforma dels CIE hauran d’esperar el resultat electoral.