L'esquerra condemna els presumptes abusos d'Errejón i el PP afirma que això se sabia i es va consentir

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha assegurat que en el govern estaran "sempre amb les víctimes"

el líder de Més País, Íñigo Errejón, durant una sessió plenaria al Congrés en una matge d'arxiu
El líder de Més País, Íñigo Errejón, durant una sessió plenària al Congrés en una imatge d'arxiu / A. Pérez Meca (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 d'octubre 2024 - 19:50 Actualitzat: 24 d'octubre 2024 - 22:58

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reaccionat esta vesprada a la dimissió del fins ara portaveu parlamentari de la formació, que es produeix després que s'hagen fet públiques diverses denúncies anònimes per assetjament masclista.

En un missatge en les xarxes socials, ha manifestat que "el govern treballa per una Espanya feminista on les dones tinguen els mateixos drets, les mateixes oportunitats i la mateixa llibertat i seguretat que els homes". Així, ha condemnat "els qui atempten contra este projecte d'igualtat" i ha assegurat que manté tota la seua confiança en la vicepresidenta Yolanda Díaz i en el partit Sumar. 

La líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, també ha reaccionat. "Em pronunciaré com a vicepresidenta: a totes les dones que han fet un pas avant i han formulat les denúncies que han formulat, no solament cal secundar-les, cal acompanyar-les en el que calga", ha manifestat Díaz en una roda de premsa a Bogotà, on està de visita. Díaz ha dit que "és el moment de secundar i acompanyar totes les dones que denuncien maltractaments o assetjament". 

Hores abans, escrivia un missatge en xarxes socials. "Esta setmana, Sumar ha iniciat un procés per a recaptar informació sobre els testimoniatges sorgits en xarxes sobre Íñigo Errejón. Com a resultat del procés, hui deixa tots els seus càrrecs", ha dit. A més, ha afegit que el compromís del partit "contra el masclisme i per una societat feminista és ferma i sense excepcions".

Per la seua part, el ministre de Cultura i diputat de Sumar, Ernest Urtasun, ha manifestat en el seu perfil d'X que "per a les formacions polítiques que defenem un món més just, humà i feminista la coherència entre el que fem i el que diem ha de ser una màxima exigible i ineludible". 

La diputada de Sumar, dins d'Esquerra Unida, i també ministra d'Infància, Sira Rego, ha reflexionat en la xarxa social X que "les esquerres també estan profundament travessades per les estructures patriarcals i l'omertà masclista" i ha mostrat la seua solidaritat amb les dones que "pateixen abusos i violències".

Per part de l'aliança Compromís-Sumar al Congrés, el diputat valencià Alberto Ibáñez Mezquita ha donat el seu suport a l'actriu Elisa Mouliaá, que ha anunciat públicament ser una possible víctima d'assetjament sexual d'Íñigo Errejón. "Tot el meu suport", ha dit. A més, ha mostrat "la més ferma condemna davant de la violència, l'abús i la falta de bons tractes".

A última hora de la nit, el diputat de Sumar i ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, ha publicat un missatge en les xarxes socials en què condemna el cas. Ha demanat "assumir les conseqüències i demanar perdó, perquè és una cosa que ens interpel·la a tots".

El PSOE es mostra "amb les víctimes"

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha assegurat als mitjans de comunicació que en el govern espanyol estaran "sempre amb les víctimes". Ha dit que li consta que "Sumar ha iniciat una investigació a fons sobre l'assumpte" i que confia plenament que s'aclarisquen els fets. "Les víctimes són el que importa en una societat masclista com la que vivim", ha afirmat. A més, ha dit que el masclisme és estructural i ha demanat "ser conscients d'esta cultura patriarcal en què estem instal·lats i de la qual costa molt eixir". Segons ha indicat Redondo, "el masclisme no entén de classes socials, de professions ni de situacions" perquè "és estructural" i "tots els avanços han de ser ferms".

La ministra de Ciència i portaveu del PSPV, Diana Morant, ha reconegut als mitjans que la notícia l'ha deixat "en xoc" i que és una notícia que "no li agrada llegir a cap dona". A més, ha dit que "la lluita contra la violència de gènere no entén d'ideologies ni de classes socials", sinó que és un problema estructural "que tenim com a societat" i que "qui la fa, que la pague". 

Podem es desmarca i assegura estar "amb les víctimes de violència sexual"

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha afirmat este dijous que Errejón i les organitzacions a les quals pertany, Més Madrid i Sumar, han de donar totes les explicacions possibles. Belarra s'ha mostrat "enormement prudent" sobre l'assumpte "sabent quin és l'historial d'enfrontaments entre Podem i Íñigo Errejón". "El que toca és donar suport a les víctimes i a les dones que fan un pas avant" en denunciar, ha afegit.

Al seu torn, l'eurodiputada de Podem i exministra d'Igualtat, Irene Montero, ha manifestat en el seu perfil d'X el seu suport a les víctimes de "qualsevol cas de violència sexual" perquè "no se senten soles, que senten protecció i no por i que acabar amb la impunitat siga una part de la seua reparació". Així mateix, ha agraït a la periodista Cristina Fallarás "ser lloc segur per a totes nosaltres", en referència a la seua denúncia a través de les xarxes socials.

El PP afirma que se sabia i es va consentir

Des de l'oposició, el Partit Popular ha condemnat els fets i ha recriminat que "si l'agressor és d'esquerres tot es tapa, perquè l'única cosa que interessa és el poder". Han afirmat que "ho sabien i ho van consentir" i han mostrat tota la seua "repulsa" davant de les informacions.

El vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Elías Bendodo, també ha demanat explicacions a la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, i al fundador de Podem, Pablo Iglesias, sobre la dimissió d'Errejón, alhora que els ha acusat de "tapar-lo".

Vox acusa l'esquerra d'hipocresia

Vox també s'ha fet ressò de les acusacions que pesen sobre Errejón. "Ni una lliçó de l'esquerra. Són la hipocresia feta persona", han afirmat, en un llarg missatge on condemnen els seus posicionaments polítics i incideixen en el fet que "donava lliçons de masclisme i patriarcat cada dia, mentre ara ell dimiteix acusat de maltractament a dones".

També et pot interessar

stats