L'excap de recursos humans de FGV, indemnitzat per haver-lo implicat en l'accident de metro

La comissió d'investigació a les Corts del 2016 va culpar Dionisio García per no complir la Llei de prevenció de riscos laborals, atribucions que el TSJCV consideren que atempten contra el seu honor

Imatge de l'estació de Jesús on va tindre lloc el descarrilament, durant una visita d'homenatge de l'anterior Consell del Botànic
Estació de Jesús, on va tindre lloc el descarrilament, durant una visita d'homenatge de l'anterior Consell del Botànic / À Punt NTC

L'exresponsable de Recursos Humans de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), Dionisio García, ha sigut indemnitzat amb 10.000 euros com a compensació moral pel fet que la comissió d'investigació a les Corts del 2016 l'assenyalara com un dels responsables polítics de l'accident de Metrovalència l'any 2006. En el sinistre, 43 persones van perdre la vida i 47 van resultar ferides.

García ja va obtindre un pronunciament favorable del Tribunal Constitucional, que va anul·lar part de la resolució parlamentària de la comissió i va posar en qüestió la forma en què estos òrgans atribuïen conductes il·lícites o antijurídiques als investigats.

Després de rebre el pronunciament favorable del Constitucional, va demanar una indemnització al Consell que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha admés parcialment. Accepta indemnitzar-lo per danys morals, però no li pagaran 3.000 euros per les despeses processals.

La comissió de les Corts va identificar Dionisio García entre els responsables de l'accident del metro "per no complir la Llei de prevenció de riscos laborals". El TSJCV entén que a este alt càrrec no li van permetre "rebre la consideració i tracte de no autor o no partícip en conductes il·lícites" i, en conseqüència, van lesionar el seu dret a l'honor. 

El gener del 2020, l’Audiència de València va condemnar quatre exdirectius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a un any i deu mesos de presó per l’accident de la línia 1 de Metrovalència. En l'acord que van fer les parts, quatre dels huit acusats van acabar reconeixent els fets i van rebre penes menors que els evitaren l'ingrés en presó. Es van declarar culpables l’excap de la línia 1, Sebastián Argente; l’exresponsable d’Auditoria per a la Seguretat i Circulació, Juan José Gimeno; l’exdirector adjunt d’Explotació, Vicente Contreras; i l’exdirector tècnic, Francisco García.

Alhora, van retirar l'acusació a l'exgerent Marisa Gracia; l’exdirector d’Operacions, Manuel Sansano; l’excap de Tallers de València Sud, Luis Miguel Domingo Alepuz; i l’exresponsable d’estudis i projectes, Francisco Orts.

També et pot interessar

stats