L'expresidenta d'ADIF denuncia pressions del Ministeri d'Ábalos per a adjudicar mascaretes a la trama Koldo

Assegura que el gabinet de l'exministre també li va pressionar perquè l'adjudicació "es realitzara amb la major urgència possible"

L'expresidenta d'ADIF, Pardo de Vera, en una imatge d'arxiu
L'expresidenta d'ADIF, Isabel Pardo de Vera, en una imatge d'arxiu / Jorge Peteiro / Europa Press

La que fora presidenta d'ADIF en 2020, Isabel Pardo de Vera, ha assegurat en la seua declaració com a testimoni davant la Guàrdia Civil que "va rebre pressió del Ministeri de Transports de José Luis Ábalos i del seu gabinet" perquè l'adjudicació a l'empresa principal de la denominada trama Koldo "es realitzara amb la major urgència possible". Així consta en l'acta de declaració, adjunta en un dels annexos del seu atestat del 22 de febrer, aportat al sumari de la causa que s'investiga en l'Audiència Nacional.

Segons precisen els agents, en aquest gabinet estava el mateix Koldo García, exassessor d'Ábalos, que dona nom a la presumpta trama que s'investiga en el Jutjat Central d'Instrucció Número 2.

En el marc de l'interrogatori, els agents també li van preguntar sobre si Koldo havia intercedit en la contractació entre Transports i Solucions. L'expresidenta d'ADIF ha assegurat que no ho sabia, "però que, en aquest tema i en altres, Koldo era molt insistent" i que va contactar amb ella "en nombroses ocasions", sempre en nom del ministre de Transports.

Sobre si coneixia o tenia algun tipus de vincle laboral amb Víctor d'Aldama, presumpte aconseguidor de la trama, Pardo de Vera ha manifestat que va arribar a veure-li en diverses ocasions en el Ministeri "reunit amb Koldo". Segons el document, va afegir que en una ocasió li van dir que el germà de Víctor era "escorta o conductor" d'Ábalos.

La Fiscalia Anticorrupció atribueix als set investigats en la trama presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, delictes contra la Hisenda Pública i tràfic d'influències. Per al Ministeri Públic, hi ha indicis suficients per a concloure que existeix "una organització criminal" amb "concerts previs", que es va dedicar a "aconseguir l'adjudicació" de contractes. Els cobraments haurien sigut obtinguts per Koldo García "per a mediar i aconseguir" aquestes adjudicacions. També s'haurien dut a terme "operacions per a ocultar aquests cobraments, així com per a evitar la traçabilitat dels ingressos obtinguts a conseqüència de les adjudicacions irregularitats".

També et pot interessar

stats