L’homenatge valencià a “la millor Constitució possible” reivindica la necessitat de reforma
El Consell lliura els guardons per la defensa dels drets constitucionals a Pascual Sala i a la Mesa Estatal pel Blindatge de les Pensions.
Aquest 6 de desembre s’ha celebrat a Alacant l’acte institucional del Dia de la Constitució a la Comunitat Valenciana, homenatge al 40é aniversari de la Carta Magna, en un ambient solemne en què no han faltat les reivindicacions de reforma.
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha sigut la conductora d’aquest acte en què la Generalitat atorga les distincions a persones i entitats que treballen per la defensa dels drets i llibertats constitucionals.
Oltra ha començat el discurs recordant el referèndum que es va celebrar fa quaranta anys que va propiciar “la millor Constitució possible, la que feia falta”. No obstant això, ha remarcat que quaranta anys més tard, la Carta Magna continua sent la mateixa, “però la societat i el context, no”.
La vicepresidenta del Consell ha reivindicat la necessitat de reformar el text de la Constitució per a acostar-la als ciutadans “del segle XXI” i ha destacat que hauria d’incloure “els drets socials i ambientals” i les noves “llibertats vinculades als col·lectius minoritaris, als més fràgils”. A més, Oltra també ha indicat que aquest nou text hauria d’avançar en “la configuració d’un estat federal” i hauria de garantir “la igualtat de totes les persones”.
Així, durant la cerimònia s’ha reconegut la trajectòria de Pascual Sala, expresident del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional. Sala ha assegurat que la Carta Magna és el fruit d’un “triomf del poble espanyol” i ha expressat la necessitat d’una reforma que reconega la “singularitat dels territoris” per tal d’enfortir la unitat d’Espanya.
L’altra distinció ha estat per a la Mesa Estatal pel Blindatge de les Pensions, que agrupa més de 300 associacions i col·lectius que lluiten per una reforma constitucional que garantisca el sistema de pensions. Els encarregats d’arreplegar el premi han sigut Joanen Cunyat i Sara García, que han fet una crida als partits polítics per tal d’incloure les pensions com a dret fonamental en la Constitució. García ha volgut agrair la distinció al milió i mig de persones que han signat la petició per a blindar les pensions.
Puig recorre a un estat federal
“Aquest país ja no té res a veure amb l’Espanya en blanc i negre del franquisme”, ha destacat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en iniciar el seu discurs al Teatre Principal d’Alacant. Puig ha reconegut el “balanç positiu indiscutible” dels últims quaranta anys d’història i d’un text que “ens va obrir les portes d’Europa”, però també ha recordat que la democràcia no solament és el sufragi universal. “Europa, el nostre somni, la nostra Ítaca, hui sembla atordida enmig d’una globalització sense governança”, s’ha lamentat.
El president ha evocat com a universals els valors implantats per la Revolució francesa de llibertat, igualtat i fraternitat, i ha reconegut la seua vigència per a aconseguir “la convivència i la cohesió social”. “Hem de cercar l’equilibri entre el creixement econòmic i la redistribució, entre la llibertat de mercat i la cohesió social, entre la igualtat i la llibertat”, ha continuat Puig, a més d’afegir que l’erosió d’aquests valors “produeix desassossec en la societat, una por que afavoreix el populisme i la xenofòbia”.
Així mateix, el president ha tingut unes paraules de reconeixement per a Asunción Cruañes, diputada alacantina que va clamar pel feminisme “quan la presència de les dones era quasi testimonial”, així com altres figures femenines com la filòsofa Adela Cortina o Eleanor Roosevelt, política nord-americana i impulsora de la Declaració Universal dels Drets Humans.
Tot i la reducció del percentatge de famílies valencianes en risc de pobresa aquests últims tres anys, Puig ha reconegut la necessitat de continuar invertint en polítiques públiques a través de plans com la renda bàsica, les ajudes al lloguer, l’assistència sanitària universal o les ajudes a la dependència. Durant la seua intervenció, també ha recordat el “compromís mundial per a una gestió segura dels fluxos migratoris”, l’aposta per la sostenibilitat ambiental i la lluita contra la violència masclista, “el problema més greu que té aquesta societat”.
Abans de concloure, el president de la Generalitat ha mostrat la voluntat d’un estat federal que succeïsca l’estat autonòmic i el dret de la ciutadania a actualitzar la Constitució. “Són moltes les generacions que no han pogut exercir aquest vot i és hora que això canvie, perquè reformar la Constitució és defensar-la”, ha expressat.