L'Institut Valencià de Conservació restaura les 53 monedes d'or de l'Imperi romà localitzades al fons marí de Xàbia
Les peces, que estan datades en els segles IV i V, s'exposaran al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de la Marina
L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha restaurat les 53 monedes d'or dels segles IV i V que van ser trobades, de manera fortuïta, a les costes de Xàbia (Marina Alta) l'agost de 2021 per uns submarinistes.
La troballa va ser notificada a la Direcció General de Patrimoni Cultural i, després de verificar-ne la importància, es van planificar excavacions subaquàtiques al jaciment, en col·laboració amb els arqueòlegs de la Universitat d'Alacant i els GEA de la Guàrdia Civil i l'Ajuntament de Xàbia.
La intervenció arqueològica va permetre accedir a noves monedes que, juntament amb les trobades inicialment, es van depositar a l'IVCR+i a fi de restaurar-les.
Segons l'estudi numismàtic preliminar, es tracta d'un conjunt de monedes d'or de finals del segle IV i principis del V, que s'encunyaren en temps dels emperadors Arcadi, Valentinià, Teodosi i Honori.
Les monedes presentaven com a principal problema adherències d'origen biològic a conseqüència de la incrustació de pòlips marins. Les anàlisis per microscòpia electrònica han demostrat que es tractava de calci, ferro i altres elements químics minoritaris, segons ha detallat la Conselleria de Cultura en un comunicat.
Les peces s'han netejat amb banys d'ultrasons amb baixa proporció d'EDTA (un àcid que s'empra en la neteja i restauració de metalls) inicials, seguits d'un procés per eixugar-les i un altre per a retirar-ne les adherències per mitjans mecànics.
Una vegada finalitzats els treballs d'anàlisis i restauració, les monedes tornaran a Xàbia per a ser exposades al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco.