L'Oficina Antiocupació de València exigirà alarmes i altres mesures de seguretat als grans tenedors d'habitatges buits

Catalá defensa la "corresponsabilitat" dels grans tenedors per a frenar la por col·lectiva a l'ocupació, una política que l'oposició qualifica de cortina de fum sobre la debilitat de Catalá, a qui acusen de comprar el discurs de Vox

L'alcaldessa de València, Maria José Catalá, durant la reunió amb el seu homóleg de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP)
L'alcaldessa de València, María José Catalá, durant la reunió amb el seu homóleg de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP) / Ajuntament de València

L'Ajuntament de València exigirà els grans tenedors d'habitatges buits que apliquen mesures de seguretat, com alarmes, per a complicar l'ocupació, a fi de facilitar la detecció i solució d'estos episodis en un termini inferior a les 48 hores. Esta serà la primera mesura de l'Oficina Antiocupació de València, que el consistori va activar este divendres. L'objectiu: fer "corresponsables" els grans propietaris de l'ocupació il·legal dels seus immobles per desídia. Segons l'alcaldessa, María José Catalá, estes situacions alimenten la por col·lectiva a l'ocupació entre els xicotets propietaris, que moltes vivendes no es lloguen i es queden buides.

Catalá ha fet estes manifestacions després de reunir-se amb l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), impulsor de la primera oficina municipal d'estes característiques. Ha subratllat que hi ha 37.600 vivendes buides a la ciutat, el 9%, però una de cada quatre no es posen en lloguer "perquè els propietaris temen una inquiocupació". Un terme de moda entre els populars i que este mateix dilluns se l'ha sentida dir a la vicepresidenta del Consell, Susana Camarero, per a defendre els pressupostos pactats per PP i Vox.

Cal recordar, però, que darrere d'este neologisme hi ha un fenomen de tota la vida, els impagaments d'arrendataris, i no estrictament l'ocupació, que tradicionalment s'ha referit a l'ús per la força d'un habitatge, sense relació jurídica ni coneixement del propietari.

L'oposició veu una "cortina de fum" a partir d'un problema inexistent

El PSPV considera estes iniciatives una "cortina de fum" per a tapar la gestió de Catalá durant la dana i els problemes de governabilitat el govern de coalició, després del pas de dos regidors de Vox al grup de no adscrits. "Davant la necessitat que no es parle del que realment està passant, es parla de problemes inventats" ha manifestat Borja Sanjuan.

El socialista ha recordat que les oficines antiocupació d'altres ciutats a penes han registrat casos, perquè "és un problema que estadísticament no existeix", com també ha subratllat des de Compromís Papi Robles. "Tenim una alcaldessa més dèbil que mai que, el mateix que Mazón, està agarrant-se als postulats de Vox per a mantindre el poder a qualsevol preu", ha criticat Robles, que ha subratllat el contrasentit d'haver tancat l'oficina municipal d'accés a l'habitatge en un moment de màxima dificultat per a la ciutadania.

L'alcaldessa no ha donat dades sobre ocupació a la ciutat de València. Segons del Ministeri de l'Interior, el 2024 es van presentar 16.400 denúncies per violació de domicili (vora un 0,06% respecte del parc total d'habitatge), de les quals només el 7% van ser en vivendes habitades. La resta tingueren a veure amb immobles buits. La gran majoria en mans de grans tenidors.

També et pot interessar

stats