L'ONU demana Espanya i el Marroc investigacions "exhaustives" sobre l'assalt a la tanca de Melilla
Un comité internacional reclama aclarir les circumstàncies de la mort d'almenys 23 migrants i portar davant la justícia "els responsables" de la "tragèdia"
El comité de Nacions Unides per a la Protecció dels treballadors migrants i les famílies ha instat aquest dimarts els governs espanyol i marroquí a obrir "immediatament" una investigació "exhaustiva, independent i transparent" sobre l'assalt a la tanca de Melilla de divendres. El tràgic incident ha acabat amb almenys 23 subsaharians morts, segons les xifres de les autoritats del Marroc. Les ONG que treballen a la zona eleven el balanç a 37 víctimes mortals.
En un comunicat, el comité de l'ONU condemna els fets i s'uneix a les veus d'entitats benèfiques i polítiques —com Compromís, Esquerra Republicana o Unides Podem— que demanen aclarir què hi va passar. Recalca que encara "s'ha de determinar si les víctimes van morir en caure de la tanca, en una estampida o com a resultat d'accions comeses per guàrdies fronterers" i demana als dos països implicats "portar els responsables davant la justícia" per a "evitar que tragèdies com aquesta es repetisquen" en el futur.
A més, veus internacionals reclamen al Marroc, Espanya i altres països de la Unió Europea garantir rutes segures per a una migració ordenada, a més de prendre mesures per a garantir el respecte del dret a sol·licitar asil. "Estem consternats per la mort d'aquests migrants, que intentaven travessar la frontera a la recerca d'una vida millor en el marc dels drets humans legítims", recull la resolució del comité de l'ONU.
L'organisme ha expressat, a més, la "preocupació i tristor per la tragèdia". "Lamentem les violacions del dret a la vida, que s'emmarca en la Convenció Internacional dels Treballadors Migrants. (...) Recordem als estats que els migrants no han de ser subjectes a cap tracte cruel, inhumà o degradant", prossegueix el text. Insta, en aquest sentit, els governs estatals a garantir que "totes les polítiques i pràctiques frontereres respecten els drets humans" i garantisquen "el dret a la vida, la dignitat, la seguretat i la integritat física dels migrants en totes les circumstàncies".
El comité internacional posa també l'accent en la necessitat d'introduir mesures que garantisquen l'accés a la justícia per a les víctimes i els familiars, al mateix temps que ofereix "reparació". Per això insta el govern marroquí a preservar els cossos de les persones mortes, identificar-les i oferir el suport necessari per al trasllat, en cas que siga necessari.