L’oposició abandona la comissió de la DANA de València en considerar que no investiga el que va succeir

El govern municipal subratlla que és un òrgan d’estudi per a incorporar propostes i lamenta que Compromís i PSPV “s’esborren de la recuperació”

La comissió sobre la DANA convocada aquest dimecres a l'Ajuntament de València
La comissió sobre la DANA convocada este dimecres a l'Ajuntament de València / Ajuntament de València

Els grups de l’oposició de l’Ajuntament de València han abandonat este dimecres la comissió no permanent per a la recuperació de les zones afectades per la DANA. La coalició Compromís i el PSPV-PSOE consideraren que es tractava d’una comissió d’investigació i no d’una comissió d’estudi i propostes, com reitera l’equip de govern municipal.

“Hem viscut un episodi vergonyós”, ha lamentat el portaveu socialista, Borja Sanjuán. “València és la tercera ciutat on més persones han mort. València no va activar el seu pla d’inundacions el dia 29. L’equip de govern no vol que sapiguem què es va fer i què no es va fer i vol que en esta comissió no es puga parlar absolutament de res”, ha agregat. "Hem constatat que la senyora Catalá té moltes coses per a amagar”, ha sentenciat la portaveu de Compromís Papi Robles.

Per la seua part, el regidor i portaveu de l’Ajuntament, Juan Carlos Caballero, ha subratllat que en el ple de la corporació “es va acordar una comissió d’estudi de la gestió de la DANA i les seues propostes per a la recuperació de les pedanies afectades”. Tal com ha puntualitzat el secretari municipal present en la comissió, segons ha indicat.

El PSPV anuncia accions legals

Tant Sanjuán com Robles consideren que s’ha vetat la compareixença de diversos càrrecs polítics responsables de les àrees de govern competents en les actuacions, com l’alcaldessa mateixa, María José Catalá, i el regidor portaveu i delegat de Bombers, Juan Carlos Caballero.

“Si no hi ha comissió d’investigació, que hi haja instrucció judicial”, ha anunciat Sanjuán en referència a la possibilitat d’iniciar accions legals. Esta comissió, puntualitza, pretén “donar coartada a una actuació negligent que ha costat vides”.

Segons ha explicat Robles “en l’acord del ple a què arribàrem es va dir que anàvem a investigar, que anàvem a estudiar i investigar què era el que havia passat la nit del 29 i els dies posteriors”.

Per això, Compromís demanava la compareixença de Catalá "per a saber com es van convocar les reunions del Cecopal i quines són les decisions que es van prendre, quina comunicació va tindre amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, de qui també demanàvem la compareixença com a màxim responsable de l'emergència. Però el que estan intentant és amagar-ho", ha insistit Robles.

Juan Carlos Caballero ha respost que l’oposició “no té gens d'interés a estudiar ni què va passar ni el més remot interés a ajudar les pedanies a recuperar la normalitat, la dignitat i els llocs de treball dels veïns”.

“Compromís i PSPV es retiren de la recuperació de les pedanies. Han demostrat que no tenen res a aportar a la recuperació”, ha argumentat Caballero.

Segons ha explicat el portaveu municipal, en la preparació de la comissió s’ha proposat i acceptat la compareixença de “personal tècnic i professional que va estar en l’emergència i pot aportar dades per a la recuperació. Hem volgut fugir de la batalla política perquè volem aportar solucions, que és el que ens demanen els veïns”.

Per este motiu, ha dit, es va rebutjar la compareixença de l’exvicepresidenta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, com havia sol·licitat VOX.

36 compareixents en la comissió

Segons han informat fonts municipals a l’agència Efe, en la comissió compareixeran un total de 36 persones dividides en tres sessions de matí i vesprada.

S’ha sol·licitat documentació, entre altres, a l’Ajuntament de València, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, al Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, a la Confederació Hidrogràfica del Miño-Sil i al Ministeri de l’Interior. També s’ha demanat informació a la Direcció General de Trànsit, a la Guàrdia Civil, a la Delegació del Govern d’Espanya, al Col·legi Professional d’Enginyers, Camins i Ports i a la Generalitat Valenciana.

Les línies d’actuació d’esta comissió són les aprovades pel ple de l’Ajuntament el 19 de novembre del 2024 i es concreten en la recuperació de les pedanies afectades; la mobilitat i la seguretat; la reactivació econòmica; la regeneració mediambiental i el finançament públic.

Les compareixences es faran els dies 7, 13 i 20 de gener, amb horari de les 9:30 hores per a les persones externes i a les 17:00 hores per a entitats, associacions i institucions.

També et pot interessar

stats