L'oposició exigeix disculpes a Catalá per la bandera LGTBIQ+ i el PP mostra "respecte" al col·lectiu
El PP considera que s’ha fet una “utilització injusta” de les paraules de l’alcaldessa de València, mentre permet al PSPV i Compromís penjar la insígnia en l’hemicicle
Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de València, Compromís i el PSPV, han demanat a l'alcaldessa, María José Catalá (PP), que "demane perdó" després de les declaracions que va pronunciar dimecres, en les quals afirmava que no es col·loquen banderes al balcó consistorial ni per l'Orgull ni pels dies internacionals de l'ELA, l'Alzheimer o el càncer. Arran d'esta petició, el grup municipal popular ha criticat la "utilització injusta" d'estes paraules i ha traslladat el seu "respecte" al col·lectiu LGTBIQ+ pel "fet d'estimar, sentir i respectar amb independència de l'orientació de cadascú".
Abans del ple municipal, celebrat este divendres, en què també se celebra el dia de l'Orgull, els grups de l'oposició han comparegut acompanyats per entitats LGTBIQ+ a la plaça de l'Ajuntament per a lamentar les declaracions de Catalá i anunciar la presentació d'una moció conjunta per a instar-la a desdir-se de les seues paraules.
Vox demana retirar la bandera de l’hemicicle
Posteriorment, ja dins de l'hemicicle, quan anava a començar la sessió plenària, Compromís i el PSPV han instal·lat davant de les seues bancades la bandera multicolor que identifica el col·lectiu LGTBI amb la intenció de visibilitzar el seu suport a esta comunitat.
En penjar-la, el segon tinent d'alcalde i portaveu del grup municipal de Vox, Juanma Badenas, ha demanat la retirada d'estes insígnies de l'hemicicle. L’alcaldessa ho ha consultat amb el secretari municipal, i ha explicat després que l'exhibició d’estos símbols no contravé cap normativa si les banderes estan instal·lades davant de les bancades dels grups, per la qual cosa ha assenyalat que "no hi haurà cap necessitat" de llevar-les.
El PP argumenta que s’ha projectat a la façana
En declaracions als mitjans, abans del ple, el portaveu de l'equip de govern i del PP, Juan Carlos Caballero, ha defensat que no hi ha "major visibilitat" que projectar durant tota la setmana, com s'ha fet, els colors de la bandera LGTBIQ+ a la façana de l'Ajuntament. Caballero ha criticat la "utilització injusta" que, al seu parer, ha fet l’oposició de les paraules de Catalá “en un tema en el qual hauríem de comptar amb tant de consens com siga possible”.
A més, ha destacat que el consistori s'ha adherit a una declaració institucional de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per l'Orgull, al mateix temps que ha remarcat que el PP no demanarà, com Vox, que l'oposició lleve la bandera LGTBIQ+ dels balcons dels seus grups municipals. D’esta manera, el portaveu del govern municipal ha al·ludit a les insígnies instal·lades per Compromís i el PSPV esta setmana fora de les seues dependències.
També en declaracions prèvies a la sessió plenària, el portaveu de Vox ha reiterat el rebuig del seu partit a la "ideologia LGTBI" i als "grups artificials creats per la correcció política". "No consentirem que eixes banderes pengen dels nostres edificis municipals", ha dit, ja que, segons ell, contravé la llei.
Des de l'oposició, la portaveu de Compromís, Papi Robles, ha denunciat que "el PP ha passat d'intentar invisibilitzar la lluita pels drets LGTBI a directament atacar-la i insultar-la en verbalitzar obertament que són equiparables a persones amb malalties".
El socialista Borja Sanjuán ha advertit que "cada vegada que hi ha una alcaldessa que llança paraules homòfobes està invertint en violència". "Demanem perdó com a institució a totes les persones que s'han vist atacades i ofeses i que patiran les conseqüències d'eixes paraules", ha manifestat.
Lambda l’acusa de dur una “motxilla d’homofòbia”
Per part de les entitats, el coordinador de Lambda, Fran Fernández, ha atribuït les declaracions de Catalá a la seua "motxilla d'homofòbia", que al seu juí, és una cosa que "es cura amb educació, reconeixent la teua falta de formació i demanant disculpes".
Si l'alcaldessa haguera fet això, ha afirmat Fernández "no hauríem patit l'escarni nacional que es vincule València, com va passar l'any passat a Nàquera, amb l'odi i amb la discriminació de les seues administracions". "València és molt més que això i l'alcaldessa, que per a mi no és el PP, és la meua alcaldessa", ha asseverat, i l'ha instada a recapacitar, "eixir del segle XIX" i no "manipular" els drets del col·lectiu.
Chrysallis denuncia discriminació de joves trans
Des de Chrysallis, una associació de famílies d'infància i joventut trans, la portaveu, Raquel, ha denunciat "la discriminació i invisibilització” que estan patint estos dos col·lectius “amb accions que està realitzant el govern com retirar llibres sobre diversitat de les biblioteques, les guies específiques en la web de la Conselleria i moltíssimes més coses".